PUBLICITÉ

Colonkanker: 'rood alarm'!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 28/06/2005 - 00h00
-A +A

Een nieuwe studie bevestigt de resultaten van diverse vroegere onderzoeken: te veel rood vlees eten, verhoogt fors het risico op colonkanker. Vis daarentegen zou ertegen beschermen.

PUB

Dat rood vlees (rund- en lamsvlees) en bereide vleeswaren (paté, worst, charcuterie) het aantal gevallen van colonkanker doen stijgen, is al lang geweten, maar werd nog nooit zo overtuigend bewezen. Overmatige consumptie verhoogt zeer significant het risico op colorectale kanker.

Een dodelijke en frequente kanker

Volgens Peter Boyle, directeur van het Internationaal Centrum voor Kankeronderzoek (IARC) van de WGO in Lyon, is colorectale kanker de op één na meest voorkomende kanker bij mannen (na longkanker) en bij vrouwen (na borstkanker). In 2002 werden wereldwijd meer dan één miljoen gevallen van colorectale kanker opgespoord en overleden meer dan een half miljoen mensen aan de ziekte. Bij ons zien de statistieken er lichtjes anders uit: het is de tweede kanker bij vrouwen en de derde kanker bij mannen. Elk jaar worden er meer dan 4.000 nieuwe gevallen ontdekt, ongeacht het geslacht. In 1997 overleden 1.532 mannen en 1.627 vrouwen aan colorectale kanker. Dat is ongeveer 30 mannen per 100.000 inwoners en 30 vrouwen per 100.000 inwoners… Preventie speelt vandaag een cruciale rol, vooral dan op het vlak van voeding, want die zou verantwoordelijk zijn voor een groot aantal gevallen.

Vlees verhoogt het risico, vis verkleint het

Dr. Elio Riboli en dr. Teresa Norat van het IARC publiceerden onlangs hun onderzoeksresultaten in het Journal of the National Cancer Institute. Het gaat om de beroemde Europese Prospectieve Studie naar Kanker en Voeding (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), waaraan meer dan een half miljoen Europeanen deelnamen uit tien verschillende landen. Na vijf jaar follow-up stelden ze in totaal 1.329 gevallen van colorectale kanker vast. En de statistieken zijn zeer duidelijk: de personen die het meest rood vlees en bereide vleeswaren op het menu zetten, lopen 35 % meer risico op colorectale kanker dan diegenen die er het minst eten. Wie daarentegen het vaakst vis consumeert, loopt 31 % minder risico op colorectale kanker dan wie er het minst verorbert. De consumptie van gevogelte lijkt dan weer geen enkele invloed te hebben op het risico, noch in goede noch in slechte zin.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 28/06/2005 - 00h00 Norat T. et al.: Meat, Fish and Colorectal Cancer Risk: The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. The Journal of the National Cancer Institute, Vol. 97; No.12, 2005. Belgisch Kankerregister 1998.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Colorectale kanker: 11 risicofactoren. Gepubliceerd op 17/03/2017 - 15h24

Bij vrouwen komt colorectale kanker op de tweede plaats (na borstkanker), bij mannen op de derde plaats (na long- en prostaatkanker). Deze vorm van kanker komt dus zeer veel voor. Het is bijgevolg van het grootste belang om colorectale kanker zo vroe...

Meer artikels