PUBLICITÉ

Colonkanker: opsporen om zo snel mogelijk te behandelen!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00
-A +A

Colonkanker is één van de meest voorkomende tumoren in België, samen met borst- en longkanker. Per jaar zijn er in België 4.000 nieuwe gevallen.

PUB

Bloed in de stoelgang? Een ongewone constipatie? Een familielid met colonkanker, allemaal redenen om dadelijk een arts te raadplegen en een coloscopie te laten uitvoeren om kanker op te sporen.

Oorzaken

De echte oorzaken van colonkanker (colon = dikke darm) zijn nog niet goed gekend. In 75% van de gevallen kan men geen risicofactor vinden. Waarschijnlijk spelen genetische en omgevingsfactoren een rol. Een persoon die in zijn familie iemand heeft met colonkanker, loopt 35-maal meer kans om zelf ook colonkanker te krijgen. Er bestaan nu zelfs gevallen van "familiale" kanker: families met talrijke poliepen in het colon (familiale polyposis) of gevallen van meerdere tumoren ook van andere organen dan de dikke darm. Maar in de meeste gevallen is er geen familiale factor, wat laat vermoeden dat andere elementen een rol spelen, met name de voeding en de levenswijze. We weten niet welke stoffen colonkanker kunnen veroorzaken, maar we kennen wel enkele stoffen die ons daartegen beschermen. De belangrijkste zijn de vezels in de voeding (fruit, bladgroenten en granen). Vezels zouden hun effect vooral te danken hebben aan het feit dat ze de darmtransit regelen. Ook "kruisbloemigen", zoals kolen, broccoli en spruiten, bevatten vezels. Ook thio-ethers (die onder meer in look en ui voorkomen), terpenen in citrusvruchten, plantaardige fenolen (druiven, aardbeien, appelen) en carotenoïden (wortelen, watermeloen) zouden een beschermende werking hebben. Het zou ook kunnen dat de vitamines A, C en E een beschermend effect hebben, maar bij gebrek aan studies kunnen geen aanbevelingen worden gedaan wat betreft de toevoeging van die vitamines aan de voeding. Hetzelfde geldt voor folaten (vitamine B9). Volgens dierproeven blijken omega-3-vetzuren, die in visolie voorkomen, interessant te zijn. Studies bij de mens hebben aangetoond dat aspirine en niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen waarschijnlijk een beschermend effect hebben. De juiste doses en de werkingsmechanismen zijn niet gekend, en het zou gevaarlijk zijn die stoffen zonder advies van of controle door een arts in te nemen. Obesitas tenslotte is een risicofactor: obese personen eten vaak te veel vetten en suikers en te weinig vezels en doen weinig aan fysieke activiteit, wat het risico vergroot.

Wanneer een arts raadplegen?

Colonkanker kan - schematisch - twee soorten symptomen geven: anaal bloedverlies en darmafsluiting (occlusie). De hoeveelheid bloed die verloren gaat, is wisselend en doorgaans bevindt er zich bloed in de stoelgang. Soms zijn de bloedingen niet zichtbaar, maar veroorzaken ze toch geleidelijk anemie. Anaal bloedverlies is niet steeds te wijten aan colonkanker, maar mag ook niet zo maar worden toegeschreven aan speen (hemorroïden) of een fissuur; men zou toch colonkanker stelselmatig moeten opsporen.Darmafsluiting is doorgaans een progressief verschijnsel dat wordt veroorzaakt door een vernauwing van het darmlumen (binnendiameter) door de tumor. Niet zelden begint dat met een banale constipatie. Bij een recente constipatie waarvan de oorzaak niet duidelijk is, moet worden gedacht aan de mogelijkheid van colonkanker.Colonkanker kan tot uiting komen in aanhoudende buikpijn of een onverklaard gewichtsverlies.Ook moet een arts worden geraadpleegd als een eerste-graadsverwante colonkanker heeft gehad; een screening bij de andere familieleden wordt dan aanbevolen. Daarbij wordt gezocht naar goedaardige poliepen die worden verwijderd vooraleer ze maligne worden.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00 Consensusconferentie over colonkanker 30-31 januari 1998, Parijs: www.cybercable.tm.fr/~biblioa/plan_consensus_colon.html Auteur: Renaud Guichard
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamine D zou bescherming bieden tegen colorectale kanker Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

Vitamine D heeft de wind in de zeilen. Allang bekend om haar belangrijke rol in de strijd tegen osteoporose, zou vitamine D , volgens een recent onderzoek, ook het risico op colonkanker , een van de meest voorkomende kankers, aanzienlijk kunnen vermi...

Meer artikels