Colonkanker: opsporen om zo snel mogelijk te behandelen!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00
-A +A

PUB

Hoe verlopen de onderzoeken?

Colonkanker wordt hoofdzakelijk gediagnosticeerd door middel van colonoscopie. Dat is een endoscopisch onderzoek waarbij een soepele buis met een doormeter van 12 mm, coloscoop genaamd, in de anus wordt gebracht. Aan het uiteinde van de coloscoop bevindt zich een camera. De gastro-enteroloog die het onderzoek uitvoert, kan de coloscoop van buiten uit richten. Zo kan hij de binnenkant van de dikke darm zien, monsters voor analyse afnemen en een poliep verwijderen vooraleer deze maligne wordt. Het onderzoek gebeurt gewoonlijk onder algemene anesthesie als de hele dikke darm moet worden onderzocht, of zonder anesthesie als slechts een gedeelte van de dikke darm wordt onderzocht. Sterk verzwakte personen mogen geen colonoscopie ondergaan; bij dergelijke patiënten kan men een radiologisch onderzoek van de dikke darm uitvoeren, waarbij een klysma met een röntgencontraststof wordt ingebracht. Kleine tumoren kunnen niet bij een radiologisch onderzoek worden gezien. De chirurg kan een radiologisch onderzoek aanvragen om vóór de operatie de vorm en de ligging van de dikke darm te kennen.Zodra de diagnose gesteld is, worden nog andere onderzoeken uitgevoerd zoals een echografie van de lever en een röntgenfoto van de longen om metastasen in de lever of de longen op te sporen. Ook wordt bloed afgenomen om tumormerkers op te sporen. Tumormerkers zijn stoffen die door de tumor worden afgescheiden. Door herhaalde dosering van die tumormerkers tijdens de follow-up na behandeling van een colonkanker kan soms een recidief van de kanker worden voorspeld.

Behandeling

Colonkanker wordt hoofdzakelijk heelkundig behandeld: wegsnijden van het tumor en de lymfeklieren hetzij om de kanker te genezen als deze strikt tot de dikke darm beperkt blijft, hetzij om complicaties zoals een darmafsluiting of -bloeding te voorkomen. Die operatie wordt courant uitgevoerd door de meeste maagdarmchirurgen. Daarbij wordt het stuk van de dikke darm dat de tumor bevat en de satellietlymfeklieren verwijderd. Daarna hecht de chirurg de twee resterende stukken aan elkaar (dat wordt een anastomose genoemd). Als de weefsels van slechte kwaliteit zijn, waardoor de anastomose niet goed zou helen, legt de chirurg stroomopwaarts tijdelijk (6 tot 8 weken) een kunstsfincter aan om de darminhoud af te leiden totdat de anastomose volledig geheeld is. De continuïteit wordt dan door een tweede operatie hersteld. Als er lever- of longmetastasen zijn die heelkundig kunnen worden verwijderd, wordt die operatie doorgaans in een tweede fase voorgesteld (tegelijkertijd de dikke darm en de lever of de long opereren zou te zwaar en te riskant kunnen zijn). Als de kanker strikt beperkt is tot de dikke darm, zal de patiënt dankzij de operatie waarschijnlijk genezen. De patiënt moet wel enkele jaren regelmatig worden gevolgd. In geval van metastasen op afstand of in de lymfeklieren wordt een aanvullende chemotherapie voorgesteld. De adjuvante chemotherapie (chemotherapie in aanvulling op de operatie om eventuele resterende tumorcellen te vernietigen) wordt goed verdragen; er wordt immers gebruik gemaakt van weinig toxische producten in zorgvuldig berekende doses. Een adjuvante behandeling duurt ongeveer 6 maanden en de patiënt moet daarvoor niet worden opgenomen. Om de cytostatica te kunnen toedienen, plaatst de chirurg onder lokale of algemene anesthesie een doosje subcutaan onder het sleutelbeen, doosje dat via een katheter verbonden is met het hart. Men kan dan de cytostatica injecteren zonder de aders van de arm te moeten aanprikken, en men doet dat door een naald door de huid te prikken tot in het doosje. In geval van metastasen of een recidief wordt een agressievere chemotherapie aanbevolen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00 Consensusconferentie over colonkanker 30-31 januari 1998, Parijs: www.cybercable.tm.fr/~biblioa/plan_consensus_colon.html Auteur: Renaud Guichard
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB