PUBLICITÉ

Colitis en rectocolitis: als de dikke darm in brand staat...

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 21/06/2017 - 16h11
-A +A

Spijsverteringsproblemen colitis rectocolitis… darmproblemen komen veel voor, maar de meeste mensen weten er weinig over.

Wat is het verschil tussen al deze spijsverteringsproblemen?

PUB

Colitis en rectocolitis: wat is het?

Colitis is een ontsteking of infectie van de dikke darm.

Dit deel van het spijsverteringskanaal is geïrriteerd of geïnfecteerd, wat is vastgesteld met een endoscopie (coloscopie) en een biopsie. Bij die laatste ingreep wordt wat slijmvlies van het weefsel weggenomen voor analyse.

Een functionele spijsverteringsstoornis met bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel en winderigheid en waarbij de dikke darm niet ontstoken is, is geen echte colitis - ook al wordt hiervoor soms de term spastische colitis gebruikt. Het gaat in feite om het prikkelbaredarmsyndroom.

Rectocolitis is een ontsteking of infectie van een colitis en rectitis of endeldarmontsteking samen. De endeldarm is het laatste stuk van de darm.

Colitis en rectocolitis: wat zijn de symptomen?

Bij een ontsteking van de dikke darm zijn er altijd twee symptomen:

  • Buikpijn.
  • Diarree. 

Er kunnen nog andere symptomen zijn, maar die hangen af van oorzaak van de colitis:

  • Bloed in de stoelgang.
  • Aandrang om vaak naar het toilet te gaan (tenesmus).
  • Winderigheid.
  • Koorts en rillingen door de ontsteking en/of de infectie.
  • Uitdroging bij zware diarree (met dorst, duizeligheid, gevoel van zwakte, vermindering van de hoeveelheid afgescheiden urine, droge mond, droge ogen en huid). 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 27/04/2012 - 17h54 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 21/06/2017 - 16h11

Société Nationale Française de Gastro Entérologie. (SNFGE). Classement des colites (Françoise Berger, Acta endoscopica).

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Colitis ulcerosa: een pijnlijke darmziekte Geüpdatet op 27/06/2014 - 10h35

Colitis ulcerosa maakt net zoals de ziekte van Crohn deel uit van de chronische inflammatoire darmziekten. Naar schatting 10.000 Belgen zouden ermee kampen (evenveel mannen als vrouwen). Deze auto-immuunziekte kan een reële handicap zijn in het dagel...

Welke behandeling voor patiënten met colitis ulcerosa? Gepubliceerd op 10/02/2014 - 16h11

Colitis ulcerosa vermindert aanzienlijk de levenskwaliteit van de patiënten door de lichamelijke pijn en het onbehagen dat het veroorzaakt. Colitis ulcerosa is bovendien gevaarlijk, ook al sterven mensen er zelden aan en kan een goede behandeling doo...

Meer artikels