Coeliakie: een glutenvrij dieet is niet eenvoudig

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/05/2010 - 00h00
-A +A

De behandeling van coeliakie gebeurt door gluten volledig en definitief te bannen. Maar door de alomtegenwoordigheid van gluten in industriële voeding maakt een glutenvrij dieet moeilijk en lastig.

PUB

Coeliakie


Coeliakie treft niet alleen zuigelingen met een veranderend voedingspatroon en mensen die aan chronische diarree lijden. Deze aandoening treedt ook op bij bloedarmoede, pijnlijke buikzwellingen, vermoeidheid, terugkerende aften, gewrichtspijnen... Dergelijke symptomen vormen een aanleiding voor een serologische test waarbij de IgA transglutaminases bepaald worden, om op die manier een eventuele gevoeligheid voor gluten op te sporen.

De behandeling gebeurt door gluten volledig te bannen uit het dieet, om zo de symptomen weg te werken en de bijwerkingen ervan (deossificatie, auto-immuunziekte, lymfoom, dunne darmkanker...) te voorkomen.
Een glutenvrije dieet is heel lastig. Het eiwit bevindt zich immers in veel voorkomende graangewassen en soorten bloem. Het wordt ook ruimschoots gebruikt in industriële voeding.

De principes van het glutenvrije dieet


Alle producten uit uw voedingspatroon die tarwe, rogge, gerst en haver bevatten, dient u te schrappen. U vervangt ze door rijst en maïs.

De meest voorkomende voedingsmiddelen in de handel zijn:

  • Voor tarwe: bloem, allerlei broden, beschuiten, (gezouten en gesuikerde) koekjes, griesmeel, alle deegwaren, gebakjes, producten uit de bakkerij, taartdeeg, paneermeel.

  • Voor rogge: bloem, brood, peperkoek.

  • Voor gerst: parelgerst, gepelde gerst, mout (bier).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/05/2010 - 00h00 Malamut G. et coll., "maladie coeliaque", Rev. Prat. 1199-1205, 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Coeliakie en het glutenvrij dieet Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h53

Coeliakiepatiënten moeten zich houden aan een glutenvrij dieet. Omdat het dieet definitief tarwe, gerst en rogge uitsluit, is het glutenvrij dieet bijzonder lastig zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Met z’n allen naar een glutenvrij dieet? Geüpdatet op 26/08/2013 - 07h32

Zijn we overgevoelig voor gluten? Al enkele maanden regent het in Europa en de Verenigde Staten getuigenissen van aanhangers van het glutenvrij dieet – celebrity’s en topsporters op kop - over de geweldige voordelen van dit dieet. Wat is er nu van aa...

Meer artikels