PUBLICITÉ

COBP: luchtwegverwijders goed inhaleren is van cruciaal belang

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 11/04/2017 - 14h50
-A +A

Het is een stuitende vaststelling: 60 tot 80% van de mensen met chronisch obstructieve bronchopneumopathie (COBP), beter bekend als rokerslong, bedient de toestelletjes om de luchtwegverwijdende medicijnen te inhaleren niet correct.

PUB

COBP, een stille doder

De onomkeerbare en blijvende obstructie van de luchtwegen - in 90% van de gevallen is ze te wijten aan roken (vanaf 1 pakje/dag gedurende vijftien jaar) -  is een langzaam proces dat zware ademnood veroorzaakt, het dagelijks functioneren onmogelijk maakt en uiteindelijk zelfs tot de dood kan leiden*. Het is schrijnend hoe weinig deze sluipende ziekte onder de algemene bevolking bekend is, vooral ook omdat bijna 8 % van de volwassenen er last van heeft. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wordt chronisch obstructieve bronchopneumopathie of COBP tegen 2030 de op drie na belangrijkste doodsoorzaak ter wereld.

De COBP-behandeling heeft als doel de symptomen te voorkomen en ze onder controle te krijgen:

  • ademnood,
  • hoesten,
  • opgeven van fluimen,
  • dyspneu (moeite om te ademen tijdens fysieke inspanningen)

Het correct gebruik van de medicijnen kan ook de frequentie en de ernst van de zogenaamde exacerbaties (plotselinge verergering van de gezondheidstoestand van de zieke) helpen verminderen en de inspanningscapaciteit verbeteren; dat laatste is de enige manier om de ademhalingscapaciteit te vergroten. Tot de langwerkende en aanvullende medicijnen behoren de luchtwegverwijders (meer bepaald de bèta-2-agonisten en de anticholinergica). Deze medicijnen verwijden de bronchiën of vertakkingen van luchtpijp en worden met een inhalatietoestel ingenomen.

Verkeerd gebruik verhoogt risico op verergering

Het is van cruciaal belang dat patiënten de regels voor het bedienen van de inhalatietoestellen juist en nauwgezet ­opvolgen zodat het medicijn zo diep mogelijk in de bronchiën kan dringen. Een product in de bronchiën brengen heeft niets natuurlijks. Maar het is nog altijd de methode met de beste baten/risico-verhouding. De techniek zorgt ervoor dat er sterke concentraties van de actieve stof in de luchtwegen verkregen worden. Een Franse studie** heeft nu het -  vrij veel voorkomend - verkeerd gebruik van de inhalatietoestellen met luchtwegverwijders gelinkt aan het optreden van zware exacerbaties of opstoten van COBP.

Prof. Mathieu Molimard, specialist in pneumologie-farmacologie en coördinator van de studie: “We hebben heel veel gevallen van foutief gebruik vastgesteld. De zware fouten, dat zijn fouten waardoor er maar een beperkte dosis van het medicijn bij inhalatie effectief tot diep in bronchiën doordringt, leiden tot een verdubbeling van het risico op ernstige exacerbaties van COBP die een ziekenhuisopname noodzakelijk maken. Een onvolledige dosis komt overeen met een gedeeltelijke of helemaal geen behandeling.”

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 11/04/2017 - 14h50
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma: stabiele of aanpasbare dosis? Geüpdatet op 12/07/2005 - 00h00

Astmabehandelingen hebben een dubbel doel: de symptomen beheersen en de bronchiënontsteking behandelen. Er bestaan twee behandelingsmethoden: één met stabiele en één met aanpasbare dosis. De resultaten van een vergelijkende studie zijn overduidelijk:...

Een acute astma-aanval is een medisch noodgeval Gepubliceerd op 28/04/2014 - 14h38

Een zware acute astma-aanval is een ernstige ademhalingsstoornis die aanzienlijk verschilt van de bekende symptomen van astma. Typisch ervoor zijn de ernst van de aanval en het plotselinge optreden ervan. Astmapatiënten voelen normaal wel de ongewone...

Meer artikels