PUBLICITÉ

Clitoridectomie, een misdaad tegen de menselijkheid

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/02/2006 - 00h00
-A +A

Clitoridectomie moet worden veroordeeld en verworpen. Een dergelijke verminking van het vrouwenlichaam is onaanvaardbaar. Ze heeft gevolgen op korte en lange termijn, is pijnlijk, invaliderend en vaak dodelijk. Informeren is de enige vorm van preventie, het is zelfs een verplichting, onze plicht.

PUB

In de eerste plaats informeren

Clitoridectomie "moet worden beschouwd als een misdaad tegen de menselijkheid". De medische wereld moet zich steeds meer betrokken voelen bij deze praktijken, erover nadenken, de risico's inschatten en de gevolgen ervan onderzoeken zodat ze kunnen worden voorkomen.

Herstellende geneeskunde

Er bestaat nu een operatie waarmee de schade van de clitoridectomie kan worden hersteld. Hierbij wordt een clitoris gereconstrueerd en wordt ook de gevoeligheid ervan geregenereerd via een herstellende heelkundige techniek. Het is de bedoeling de zenuwuiteinden onder het litteken van de insnijding te zoeken en met het nog aanwezige weefsel een clitoris te vormen. Dankzij deze operatie kunnen de zenuwen geleidelijk aan weer actief worden en komt ook de gevoeligheid terug.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/02/2006 - 00h00 Equilibre & Populations, februari 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Met een beetje hulp van de clitoris... Gepubliceerd op 02/06/2009 - 00h00

Voor vrouwen is de clitoris het orgaan dat voor orgasmen zorgt. En toch wordt de clitoris vaak miskend. En de onrechtmatige differentiatie tussen vaginaal en clitorisgenot maakt dat de clitoris wel eens vergeten wordt!

De clitoris: juist of fout Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

De clitoris is een orgaan dat in het verleden maar weinig aandacht heeft gekregen in wetenschappelijke kringen. Vandaar ook dat het maar bitter weinig bekend is, niet alleen bij artsen en chirurgen, maar ook bij mannen en vrouwen. Wat weet u over dez...

Hoe de clitoris te stimuleren? Gepubliceerd op 02/03/2017 - 09h42

Mannen kennen de clitoris wel, maar beschouwen hem vaak als een soort 'starter' om een vrouw in een handomdraai op te winden. Jammer, want de clitoris is veel meer dan dat...

Meer artikels