PUBLICITÉ

Claustrofobie: hoe weet ik of ik claustrofobisch ben?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/05/2012 - 14h12
-A +A

Bent u bang voor gesloten ruimtes of om in een kleine ruimte terecht te komen en niet meer weg te kunnen?

Met deze elementen kunt u achterhalen of het gewoon angst is of claustrofobie.

PUB

Claustrofobie: angst voor gesloten ruimtes?

Claustrofobie of engtevrees wordt omschreven als een pathologische angst om zich in een gesloten ruimte te bevinden. Liften of vliegtuigen worden vaak vermeld, maar sommige claustrofobe mensen zijn bang voor elke gesloten ruimte, bijvoorbeeld ook voor een kamer waar geen raam open kan.

Claustrofobie is een zogenaamde situatiegebonden fobie, kortweg ook situatiefobie genoemd. Het is geen bepaald voorwerp dat de angst uitlokt, maar een omstandigheid, het feit dat iemand op een bepaalde plaats ingesloten zit. Er zijn heel veel soorten situatiefobieën. Er bestaat ook angst om een auto te besturen, angst voor tunnels of bruggen, voor het openbaar vervoer, enz.

Ze maken deel uit van een grote groep specifieke fobieën, waartoe onder meer ook de fobieën voor dieren, voor de wijde natuur, voor bloed, voor spuitjes of voor ongelukken behoren.

 

Studies schatten dat 7,2% tot 11,3% van de bevolking vroeg of laat in het leven te maken krijgt met een specifieke fobie. De situatiefobieën komen daarin het meest voor.

 

Wat zijn de symptomen van claustrofobie?

Iemand die last heeft van claustrofobie ondervindt bij de gedachte om ingesloten te zitten of op het moment dat hij zich in een gesloten ruimte bevindt een heel sterke angst die soms tot een paniekaanval kan leiden. Claustrofobie uit zich ook lichamelijk, vooral door een stijging van de hartslag. Sommige mensen vallen ook flauw, maar dat is een minderheid.

 

Opgelet: claustrofobie is niet altijd alleen maar angst om ingesloten te raken. Het fenomeen kan ook gepaard gaan met angst om de controle te verliezen en bijvoorbeeld flauw te vallen of aan het schreeuwen te gaan.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/05/2012 - 14h12

DSM-IV

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Fobieën zijn te behandelen Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Sociale fobie , angst voor spinnen, claustrofobie, enz…. zijn irrationele angsten waar veel mensen door worden geplaagd. Deze aandoeningen kunnen wel degelijk worden behandeld. Vooral de cognitieve gedragstherapie levert goede resultaten. Uit recent...

Fobieën of de angst voor de angst... Gepubliceerd op 24/04/2012 - 10h49

Een fobie is een abnormale, overdreven angst . Ze is extreem en te hevig in verhouding tot de aanleiding. Bovendien verergert de angst in plaats van zich aan de omstandigheden aan te passen. Daar komt nog bij dat de angst de neiging heeft om chronisc...

Bang voor de tandarts? Er valt iets aan de doen! Gepubliceerd op 24/04/2012 - 11h07

Een bezoek aan de tandarts is voor niemand een pretje. Maar sommige mensen hebben een echte panische angst . Ze gaan nooit naar de tandarts , en hun gebit zal het geweten hebben. Wat kunt u doen om uw angst voor de tandarts te verminderen?

Meer artikels