PUBLICITÉ

Chronische lagerugpijn: tips en hoop van een patiënt die het schopte tot expert

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 21/09/2016 - 10h08
-A +A

Sylvie Bouchard komt van ver. Deze Française met chronische lagerugpijn levert al twintig jaar elke dag strijd om een zo goed als normaal leven te kunnen blijven leiden, en dat na verschillende operaties aan de wervelkolom. Ze is voor haar kennis van chronische lagerugpijn en haar inzet om anderen te helpen beloond met het in Frankrijk officiële universitair diploma van patiënt-expert.

Een geweldige opsteker voor al wie lijdt aan chronische rugpijn.

PUB

Het verhaal van Sylvie: twintig jaar lagerugpijn en vijf operaties

Sylvie kreeg lagerugpijn in 1993 na een banale valpartij tijdens het fietsen waaraan ze een hernia overhield. De operatie die er meteen op volgde, mislukte en bezorgde haar veel pijn. Het was het begin van jaren van ellende, periodes van bedlegerigheid of immobiliteit en vijf extra chirurgische ingrepen - die telkens de voorgaande operatie moest corrigeren - voor arthrodese (het vastzetten van gewrichten) of bottransplantaties tussen de wervelschijven.

In 2010 klopt Sylvie dan aan bij een wellnessclub in Lyon, waar ze op dat moment woont. Vijf maanden lang masseert Sylvie à rato van vijf uur per dag haar verkrampte spieren in warm water. Ze voelt verbetering en dat motiveert haar om aan haar ruspieren te werken. Dat doet ze onder toezicht van een arts die gespecialiseerd is in fysische geneeskunde en revalidatie. Drie jaar lang zwemt ze baantjes crawl en rugcrawl en verbijt ze de pijn. Geleidelijk aan wint ze - tegen alle verwachtingen in - haar functionele mogelijkheden terug en kan ze ook weer autorijden zoals vroeger. Vandaag zwemt ze elke dag drie kilometer en dat terwijl ze kampt met pseudoartrose (een fractuur die niet volledig hersteld is en ook nooit meer zal herstellen) en aanhoudende hernia.

Chronische lagerugpijn: tips van een ervaringsdeskundige

Tips van patiënt-expert Sylvie Bouchard om beter te leven met chronische lagerugpijn:

  • Een verandering van leefhygiëne in de dagelijkse activiteiten is bij chronische lagerugpijn van cruciaal belang. Dat houdt in: het nauwgezet en regelmatig uitvoeren van stretchoefeningen (stretchen van de quadriceps en de hamstrings, lateraal stretchen van de rugspieren, lateraal stretchen van de rug- en lendenzone) en spierversterkende oefeningen. Dat kunnen frontale spierversterkende oefeningen zijn (liggend op de buik, op de voorarmen steunen en de voeten en hielen van de grond optillen) en het rekken van de benen (op handen en voeten gaan zitten, het rechter- of linkerbeen zo ver mogelijk en met gestrekte voet naar achteren brengen - intussen uitademen en tien seconden in deze houding blijven zitten en pas in de vertrekhouding weer inademen).

Idealiter zouden deze rekoefeningen gecombineerd moeten worden met relaxatietechnieken (zelfhypnose, zelfhypnosebril, sessie zelfhypnose op de website www.hypno.360.com ). Stress, spanningen en angst zijn oorzaken van rugpijn. Die komen bovenop de gebruikelijke oorzaken (hernia, osteoporose, artrose, trauma’s, enz.) en versterken de pijn nog. En zo wordt de pijn chronisch.

  • Lichaamsbeweging is een absolute must om lagerugpijn te verbeteren. Sylvie raadt onbeperkt wandelen aan, naast gewoon of liggend fietsen. Zwemmen (schoolslag uitgezonderd) helpt om het lichaam te stretchen en is een manier om spierversterkende oefeningen te doen en rugspieren te kweken. Sylvia heeft op haar website twintig oefeningen van balneotherapie met bijhorende illustratie gezet.
  • In het dagelijkse leven moeten bewegingen en houdingen gecontroleerd worden. Er bestaan technieken om:

-De rug te ontlasten (de benen in plaats van de rug gebruiken om iets van de grond op te rapen of om een lage tafel te poetsen; knielen om onder een meubel te stofzuigen; koken op een hoger aanrecht en met een niet te diepe spoelbak).

-De rug niet onnodig te doen werken (vóór de vaatwasser gaan knielen of op een stoel gaan zitten; om in de auto te stappen, moet u de deur eerst wijd openzetten, dan in de auto gaan zitten terwijl u beide voeten buiten de auto plat op de grond plaatst en daarna maakt u met het hele lichaam een kwart draai naar de deur toe; liggend werken en de pc hoger plaatsen, enz.)

-Om te slapen met de benen opgetrokken: leg ‘s nachts een rolkussen tussen uw benen om uw bekken mooi in evenwicht te houden.

-Voor mensen met lagerugpijn die last hebben met zitten, is liggend fietsen een oplossing.

-Om efficiënt te zwemmen: een zwempak in neopreen geeft een zeker drijvend vermogen.

  • Preventief kan een verwarmende ruggordel heel nuttig zijn om verkrampte spieren ter hoogte van de ruggenwervels te voorkomen. Die blijvende spierkrampen zijn in het gros van de gevallen de oorzaak van lagerugpijn bij chronische lagerugpatiënten.
  • Elektrostimulatie (elektrotherapie) kan soms helpen bij lagerugpijn en wordt nu ook terugbetaald in het kader van de pijnbehandeling. De exacte  term voor deze techniek is transcutane elektrische neurostimulatie of TENS ( voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation). Bij deze techniek worden de zenuwen blootgesteld aan een zwakke elektrische stroom waardoor ze geen pijnsignalen meer kunnen doorsturen naar de hersenen.
  • Vooral de hoop niet verliezen om weer werk te vinden of om uw baan te behouden. Sylvie Bouchard helpt mee in een zogenaamd RECET-programma (RE voor ‘Réentrainement à l’Effort’ (fysische therapie) - C voor coping (de ziekte de baas worden) - E voor therapeutische Educatie, T zoals in ‘travail’ voor herintegratie op de arbeidsmarkt). Voor veel rugpatiënten is het voortzetten van de beroepsactiviteit een groot probleem. De vereniging COMÈTE FRANCE is actief in centra voor nazorg of revalidatie die gespecialiseerd zijn in fysische geneeskunde en revalidatie en helpt er patiënten die een ziekenhuisopname achter de rug hebben met hun sociale en professionele problemen. 
Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 21/09/2016 - 10h08

Op basis van een interview met Sylvie Bouchard, patiënt-expert en ervaringsdeskundige in chronische lagerugpijn.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lagerugpijn en acupunctuur: doeltreffendheid betwist Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Klassieke behandelingen zijn niet altijd voldoende om lagerugpijn doeltreffend te verlichten. Dat maakt dat veel patiënten hun heil zoeken in alternatieve therapieën, zoals acupunctuur. Een nieuw onderzoek stelt een stand van zaken op van deze eeuwen...

Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de dar...

Meer artikels