PUBLICITÉ

Chronische hoest door overgevoeligheid: helse hoestbuien!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2017 - 11h05
-A +A

Wat hebben een parfum van een voorbijganger, de liggende houding of de slappe lach met elkaar gemeen? Voor de meeste mensen helemaal niets. Maar voor sommigen kunnen die drie elementen niet te onderdrukken hoestbuien uitlokken. Wat is dit nieuwe syndroom met de naam chronische hoest door overgevoeligheid?

PUB

Een chronische hoest van een ander slag

Hoestbuien die maar niet eindigen zonder dat er een ziekte aan de basis ligt: het is de hel voor heel veel mensen. Gelukkig hebben artsen meer en meer aandacht voor het fenomeen; sinds 2014 heeft dit type hoest ook een officiële naam: chronische hoest door overgevoeligheid (Cough Hypersensitivity Syndrome*).

Dr. Roger Escamilla van de dienst pneumologie van het ‘Hôpital Larrey’ in Toulouse, Frankrijk: “Er wordt almaar meer onderzoek gedaan naar chronische hoest door overgevoeligheid. Net als bij andere soorten hoest kunnen de gevolgen voor de kwaliteit van het leven rampzalig zijn. Hoest door overgevoeligheid is een vorm van chronische hoest (een hoest die minstens acht weken aanhoudt), een hoest die niet aan roken gerelateerd is en die op geen enkele behandeling reageert”.

Hoe is hoest door overgevoeligheid te herkennen?

Om te weten of het om chronische hoest door overgevoeligheid gaat, moet eerst elke andere organische oorzaak worden uitgesloten die dit type van chronische hoest kan uitlokken:

  • Gastro-oesofageale reflux (GOR).
  • Neus-keel-oorziekten: terugkerende rhinorrhea (neusafscheiding stroomt terug in de keelholte), chronische of allergische sinusitis, disfunctie van de stembanden of slikstoornissen.
  • Longziektes: hoest-variant astma (een soort astma die wordt gekenmerkt door droge of chronische niet-productieve hoest), fibrose (toename van bindweefsel in de longen), chronisch obstructieve bronchopneumopathie (COBP, beter bekend als rokerslong), chronische verwijding van de bronchiën (bronchiëctasieën) en andere chronische aandoeningen van de bronchiën.

Ook een medicijn voor hartlijders (remmers van het angiotenzineconverterend enzym of ACE-remmers) kan dit type van hoest uitlokken.

Verschillende klinische symptomen moeten doen denken aan hoest door overgevoeligheid:

  • De patiënt heeft het over een kriebelend gevoel, een prikkeling en verminderde of verhoogde gevoeligheid (dysesthesie) in de keelholte of de luchtpijp.
  • Al de bovengenoemde symptomen, zelfs als er aan de slijmvliezen niets mankeert.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/03/2017 - 10h55 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/03/2017 - 11h05

* Morice AH et al. Eur Respir J. 2014 Nov;44(5):1132-48

Op basis van een interview met dr. Roger Escamilla, specialist chronische hoest op de dienst pneumologie in het ’Hôpital Larrey’ (Toulouse).

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeg me hoe u hoest, ik zal u vertellen waarom u hoest Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h58

Op welke manier hoest u? Deze vraag is zeer belangrijk, net als de elementen die in het antwoord aan het licht zullen komen. Er zijn inderdaad verschillende soorten hoest. De eigenschappen ervan bezorgen ons aanwijzingen om de oorzaken van de hoest t...

Wat gaat er schuil achter uw hoest? Gepubliceerd op 02/02/2017 - 10h09

Als u hoest , kunt u beter proberen te achterhalen wat er achter zit dan naar het eerste het beste hoeststillende middel te grijpen. Behandeling van de oorzaken is de enige manier om ervan af te raken.

Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Hoest u? Wacht niet om naar de oorzaak te zoeken! Gepubliceerd op 31/12/2012 - 12h01

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ligt de oorzaak van hoesten niet altijd bij de ademhaling . Een aanslepende hoest kan ook het gevolg zijn van een ernstige ziekte zoals een hart- of longaandoening, een ziekte van het spijsverteringsstelse...

Meer artikels