PUBLICITÉ

Chronische hepatitis C: een nieuwe bloedtest

Gepubliceerd door Dr. Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 22/10/2002 - 00h00
-A +A

De leverbiopsie heeft afgedaan! Onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld om fibrose veroorzaakt door het hepatitis-C-virus op te sporen. Precies die fibrose is verantwoordelijk voor de chronische verwikkelingen van hepatitis C: cirrose en kanker.

PUB

In België zijn ongeveer 100.000 tot 200.000 inwoners zijn besmet met het hepatitis-C-virus. Slechts 50% van de dragers is bekend en 5% wordt behandeld! Met de huidige behandelingen (interferon, ribavirine, gepegyleerd interferon, bitherapie) kan de ziekte nochtans in meer dan 50% van de gevallen genezen. Op de nationale consensusconferentie van februari 2002 hebben veel patiënten en artsen te kennen gegeven dat een leverbiopsie te agressief is en de toegang tot de gezondheidszorg beperkt. Welnu, 59% van de patiënten weigert een leverbiopsie. Een leverbiopsie is nochtans noodzakelijk om de ernst van de leverletsels, vooral de fibrose, te evalueren, om het therapeutisch beleid uit te stippelen en om de doeltreffendheid van de behandeling te meten.In deze context heeft onderzoek* naar de ontwikkeling van serummerkers recent geleid tot de ontwikkeling van een bloedtest "Fibrotest/Actitest" als alternatief voor een leverpunctie-biopsie. Het betreft een biologische testbatterij bestaande uit twee enzymen die de gezondheidswerkers goed kennen, nl. transaminasen en gamma-GT, en "geheugenproteïnen" die wijzen op vernietiging van het leverweefsel. Die tests zijn gemiddeld 80% betrouwbaar (even goed dus als een biopsie). Met andere woorden, met die tests kan men de toestand van de lever even goed evalueren als met een biopsie.Prof. Thierry Poynard, hoofd van de Dienst Hepato-gastro-enterologie van de ziekenhuisgroep Pitié-Salpétrière (APHP, Université de Paris 6 en CNRS ESA 8067) verklaarde: "De Fibrotest/Actitest geeft dezelfde inlichtingen over de histologische toestand van de lever als een biopsie: graad van fibrose en ontstekingsactiviteit. Bovendien kan de test zo vaak als nodig worden herhaald, zowel in het begin van de behandeling om de indicatie te stellen als tijdens de behandeling om de evolutie van de leverletsels te volgen." De test is niet-invasief, kan gemakkelijk worden herhaald, kan ambulant worden uitgevoerd en is betrouwbaar; de test betekent dan ook een belangrijke aanwinst bij de behandeling van patiënten met hepatitis C.Momenteel wordt onderzocht of de test ook nuttig is bij andere leverziekten zoals hepatitis B, alcoholische cirrose, kanker en maag-darmbloeding.De test kost 50 euro en wordt niet terugbetaald.(*) Onderzoek uitgevoerd door de Assistance Publique des Hôpitaux de Paris (met de Universités de Paris 5 en 6) in het kader van de wet over de valorisering van het openbaar onderzoek. De start-up "Biopredictive" (laureaat van de wedstrijd 2002 van de ANVAR) is ontstaan in de incubator van de Université de Paris 5/Paris BioTech. Het onderzoek is uitgelopen in een wereldoctrooi voor Fibrotest/Actitest, eigendom van de APHP.

Gepubliceerd door Dr. Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 22/10/2002 - 00h00 Persconferentie, maandag 7 oktober 2002, Parijs. Interventie van Prof. Thierry Poynard (hoofd van de Afdeling Leverziekten, Hôpital La Pitié-Salpétrière) en van Dr. Philippe Halfon (viroloog, Laboratoire Alphabio, Marseille).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis B, een potentieel ernstige ziekte Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Hepatitis B komt frequent voor: wereldwijd zijn 2 miljard mensen besmet, van wie er meer dan 350 miljoen aan chronische hepatitis lijden. In België wordt het aantal nieuwe gevallen geraamd op ongeveer 6.000 per jaar.

Hepatitis: opsporen om te behandelen! Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

Of het nu gaat om het genezen of het afremmen van de ziekte, er werd heel wat vooruitgang geboekt op het vlak van de behandeling van hepatitis B en C. Rest nog het probleem van de opsporing die ondermaats is waardoor het hepatitis virus zich snel kan...

Risicofactoren van hepatitis C: een stand van zaken Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

De risicofactoren van overdracht van het hepatitis-C-virus (HCV) zijn veranderd. Vóór 1992 werd de besmetting vooral opgelopen door het gebruik van intraveneuze drugs en bloedtransfusies. Nu is de lijst nog langer.

Meer artikels