Te veel cholesterol is een van de risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen. We moeten dus alles doen om ofwel te voorkomen dat ons cholesterolgehalte stijgt of om het opnieuw naar beneden te krijgen. We kennen natuurlijk al het cholesterolvrije dieet, maar wat te denken van levensmiddelen die er prat op gaan een cholesterolverlagend effect te hebben?
Hoe moeten we een teveel aan cholesterol aanpakken?
Het cholesterolvrije dieet heeft over het algemeen zijn doeltreffendheid bewezen, net zoals de cholesterolverlagende geneesmiddelen. Maar is het ook nuttig of aangewezen om aanvullende producten te gebruiken waaraan een cholesterolverlagend effect wordt toegeschreven? Wat moeten we erover weten?
Cholesterolverlagende producten: goed voor het hart, maar niet voldoende
Bij een teveel aan cholesterol zal het gebruik van deze producten - of het nu om melkproducten, een margarine, of zelfs een olie gaat - alleen niet volstaan om weer een bevredigend cholesterolgehalte te krijgen. Ze moeten gecombineerd worden met een aangepaste voeding. Deze producten vervangen trouwens niet de medicamenteuze behandeling, en ze rechtvaardigen ook geen vermindering van de dosis, zeker niet op eigen houtje. Bovendien blijft regelmatige opvolging door een arts noodzakelijk.