PUBLICITÉ

Cholesterolverlagende geneesmiddelen: een behandeling op lange termijn

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

Bejaarden nemen hun cholesterolverlagende middelen zelden langdurig in. Deze geneesmiddelen die worden voorgeschreven om het cholesterolgehalte te verlagen, zijn nochtans doeltreffend en verlagen de kans op overlijden aan een hartaandoening als ze regelmatig worden gebruikt.

PUB

Vergetelheid of slechte wil?

Volgens de resultaten van twee nieuwe studies onderbreken bejaarden hun cholesterolverlagende geneesmiddelen vrij vaak. Welnu, die geneesmiddelen, waaronder de statines, hebben een opmerkelijke doeltreffendheid, die thans duidelijk aangetoond is.Een eerste analyse, uitgevoerd bij 34.000 patiënten van 65 jaar of ouder, toonde aan dat slechts 32% hun cholesterolverlagende behandeling langer dan 10 jaar voortzet. Bijna 60% heeft de behandeling na 3 maanden stopgezet.De tweede studie werd uitgevoerd bij meer dan 143.000 bejaarde patiënten en stelde een verband vast tussen de ernst van de aandoening en de therapietrouw. Het zijn inderdaad de patiënten met een ernstige hartaandoening die frequenter hun geneesmiddel blijven innemen. Meer dan 40% van de patiënten nam nog steeds een statine 2 jaar nadat een ernstige hartziekte werd vastgesteld.Iets meer dan eenderde van de patiënten met een chronische hartaandoening nam zeer nauwgezet hun geneesmiddelen.

25% heeft de behandeling langer dan 2 jaar voortgezet, maar een kwart heeft de behandeling 6 maanden later stopgezet.

Als de behandeling goed wordt gevolgd, worden meer levens gered

Die twee studies tonen ook aan dat de meeste patiënten met hoge bloeddruk en diabetes hun behandeling niet onderbreken.Al die gegevens wijzen erop dat de sterfte (of mortaliteit) nog zou kunnen worden verlaagd als de patiënten de geneesmiddelen die door hun arts werden voorgeschreven, op lange termijn zouden blijven innemen.

Er moeten maatregelen worden genomen om de therapietrouw bij bejaarden te verbeteren.We denken daarbij aan specifieke opleidings- en informatieprogramma's en raadgevingen door de artsen zelf.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00 The Journal of the American Medical Association (JAMA), 288: 455-467; 495-497, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Intensere migraine bij overgewicht Gepubliceerd op 12/10/2016 - 14h19

Hebben zwaarlijvige mensen meer last van migraine dan anderen? Er bestaat in elk geval een relatie tussen overgewicht en migraine . Het lijkt erop dat overgewicht de frequentie van crises bij mensen die last hebben van migraine verhoogt.

Meer artikels