PUBLICITÉ

Cholesterol: weet u welke vetten slecht zijn ?

Gepubliceerd op 18/12/2006 - 00h00
-A +A

Hoe moet je de goede van de slechte cholesterol onderscheiden? Welke voedingsmiddelen moeten de voorkeur krijgen? Welke voedingswaren kunnen maar beter vermeden worden en hoe kan je valstrikken vermijden?

PUB

1) Welk voedingsmiddel bevat het meeste cholesterol?
Hersenen.
Orgaanvlees zoals hersenen en niertjes bevatten het meeste cholesterol.
Daarna volgen eieren, schaaldieren en vlees.

2) Voedingsvezels bevorderen de eliminatie van cholesterol.
Waar.
Daarom moet een cholesterolarm dieet veel voedingsvezels bevatten: fruit, groenten, graanproducten, enz.

3) Welke granen genieten de voorkeur?
Volkoren.

4) Om de toevoer van cholesterol te beperken moet men de voorkeur geven aan:
De meest vette vissoorten.
De meest vette vissoorten bevatten ook het meest omega-3 vetzuren, vetzuren die een weldoende invloed hebben op de gezondheid, onder meer die van het hart.

5) Omega-3 vetzuren zijn vetzuren die goed zijn voor de gezondheid.
Waar.
Het zijn poly-onverzadigde vetzuren die noodzakelijk en weldoend zijn voor de gezondheid. Omega-3 vetzuren zitten vooral in bepaalde soorten plantaardige olie en in vette vissoorten. De consumptie van verzadigde vetzuren moet beperkt worden. Het zijn de vetten in die boter en room zitten, in charcuterie, gebak, vet vlees, enz.

6) Margarine is net zo schadelijk als boter.
Waar.
Maar men weet niet hoe dat komt. Er zijn geen studies naar de impact van margarine in termen van mortaliteit. Het gebruik van margarine moet zoveel mogelijk beperkt worden.

7) Eieren bevatten veel cholesterol, maar de cholesterol zit alleen in:Het eigeel.

8) In geval van een te hoog cholesterolgehalte, moet de consumptie van schaaldieren beperkt worden.
Waar.
Schaaldieren zijn rijk aan cholesterol. Bij schaaldieren zit die cholesterol alleen in het hoofd van de diertjes.

9) Als men geneesmiddelen neemt om een te hoog cholesterolgehalte te bestrijden, is het niet nodig om een cholesterolarm dieet te volgen.
Niet waar.
Het dieet is ook in dat geval essentieel. Het is de basisbehandeling van een te hoog
cholesterolgehalte in het bloed. In de meeste gevallen is dat voldoende en moet er geen beroep gedaan worden op geneesmiddelen. Maar als drie maanden dieet niet het gewenste resultaat opleveren, wordt een geneesmiddelenbehandeling voorgeschreven. Maar ook dan moet een cholesterolarm dieet gevolgd worden.

10)'Goede' cholesterol bestaat niet.
Niet waar.
Goede of slechte cholesterol, het is geen kwestie van voeding. Twee derde van de cholesterol in het organisme wordt door het organisme zelf geproduceerd.
De noties van goede en slechte cholesterol hebben te maken met het proteïne dat instaat voor het transport. Als het een proteïne is die de cholesterol elimineert via de lever (HDL-cholesterol) dan heeft men het over goede cholesterol. Gaat het om een proteïne die de cholesterol niet uit het organisme elimineert (LDL-cholesterol) dan heeft men het over slechte cholesterol. Veel LDL-cholesterol is slecht voor de gezondheid, veel HDL-cholesterol is goed.

Gepubliceerd op 18/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cholesterol: kent u de slechte vetten? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h44

Hoe kunnen we de goede cholesterol van de slechte onderscheiden? Welke producten moeten bovenaan op ons menu staan? Welke moeten we net beperken? En hoe omzeilen we de valkuilen die we dagelijks tegenkomen?

Goede en slechte vetten Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Cholesterol is geen indringer noch één of ander krachtig gif, maar integendeel een levensnoodzakelijke stof. Hij speelt niet alleen een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel, maar vervult ook specifieke functies bij de productie van sommige h...

Meer artikels