PUBLICITÉ

Cholesterol: teveel is teveel

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/12/2006 - 00h00
-A +A

Cholesterol is een substantie die natuurlijk aanwezig is in het organisme en noodzakelijk is voor het functioneren van de cellen. Een beetje cholesterol is een noodzaak, maar teveel is schadelijk voor de gezondheid. Bij een te hoog cholesterolgehalte is de eerste remedie het zoeken van een evenwicht tussen goed en slechte vetten.

PUB

De gevaren van cholesterol

Een te hoog gehalte aan cholesterol moét gecorrigeerd worden. Het is een afwijking die een grote cardiovasculaire risicofactor is, net zoals roken, hypertensie, diabetes en overgewicht.
Bij teveel cholesterol gaat het goedje neerslaan op de slagaderwanden waardoor het bloed moeilijker door de slagaders kan. Dat bevordert het vormen van bloedklontertjes (trombose). In het ergste geval geraken de slagaders verstopt en treedt een myocardinfarct op, een cerebrovasculair accident of artritis ter hoogte van de onderste ledematen.

Remedie zit vooral in de voeding

Het corrigeren van een te hoog cholesterolgehalte kan niet zonder het voorschrijven en het volgen van een dieet. Het is de basisbehandeling, het eerste gezonde gebaar. Pas na drie maanden met een aangepast dieet kan men een beroep doen op een bijkomende geneesmiddelenbehandeling als het dieet niet de gewenste resultaten oplevert.
Maar ook als men geneesmiddelen neemt om het cholesterolgehalte te doen dalen, is een cholesterolarm dieet noodzakelijk. Tegelijkertijd moeten ook de andere risicofactoren aangepakt worden: roken, hypertensie, een gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het cholesterolverlagend dieet herzien Gepubliceerd op 18/03/2015 - 12h14

Hebt u te veel cholesterol ? De eerste stap die u op het vlak van voeding moet zetten, is een cholesterol verlagend dieet volgen. Maar dat dieet zou voortaan wel eens minder strikt of beperkend kunnen zijn dan voorheen. Centraal in dat dieet stond he...

Tien tips voor een cholesterolarme voeding Gepubliceerd op 09/10/2015 - 11h28

Hebt u net de diagnose gekregen dat uw cholesterol te hoog is? Dan hebt u geen tijd te verliezen en moet u nu uw eetgewoonten veranderen. Het helpt ook echt. Als u op uw voeding let, kunt u uw slechte cholesterol doeltreffend verlagen. Als u het diee...

Meer artikels