PUBLICITÉ

Cholesterol: de statines krijgen

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 19/08/2008 - 00h00
-A +A

Bijna zeven op de tien Belgen hebben te veel cholesterol. Velen weten dat echter niet of doen niets om hun cholesterol te verlagen, terwijl anderen vaak geneesmiddelen voorgeschreven krijgen. Toch bestaan er zeer doeltreffende voedingsalternatieven...

PUB

De eerste maatregel om uw cholesterol te verlagen, is altijd: een evenwichtige voeding nastreven. Geneesmiddelen zijn immers alleen zinvol bij een blijvend te hoog cholesterolgehalte. Uw "slechte cholesterol" (LDL) met 25 tot 30 % verminderen, is alvast een goede preventiemaatregel.
Geneesmiddelen mogen dan al bijzonder doeltreffend zijn, ze zijn niet de enige optie, zoals vaak gedacht wordt. Zo evalueerde een groep Amerikaanse onderzoekers de effecten van een alternatieve behandeling op de vermindering van de bloedvetten, in vergelijking met het referentiegeneesmiddel, een statine. De resultaten spreken boekdelen.

Een vrij eenvoudig dieet tegen cholesterol

74 patiënten die een te hoge cholesterol hadden en voldeden aan de Amerikaanse criteria om een statine te krijgen als primaire preventie (d.w.z. om cardiovasculaire incidenten te voorkomen), kregen gedurende 3 maanden ofwel een statine (40 mg/dag simvastatine) ofwel het alternatieve dieet.
Dat laatste omvatte drie onderdelen: gezondere leefgewoonten (minder verzadigde vetzuren en transvetzuren, lichaamsbeweging, …) en inname van rode rijstgist en van visoliesupplementen (4,5 g/dag omega-3).

Voeding scoort beter dan statines

Na afloop van de studie was de slechte LDL-cholesterol in de statinegroep met 39,6 % gedaald. Die daling bleek nog sterker in de groep met de alternatieve behandeling (- 42,6 %). Maar er waren nog verschillen.
Bij de dieetgroep daalde ook het triglyceridengehalte (trigclyeriden zijn andere bloedvetten) met 29 % en het lichaamsgewicht met 5,5 % in vergelijking met de statinegroep.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 19/08/2008 - 00h00 Mayo Clin Proc., juli 2008
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het cholesterolverlagend dieet herzien Gepubliceerd op 18/03/2015 - 12h14

Hebt u te veel cholesterol ? De eerste stap die u op het vlak van voeding moet zetten, is een cholesterol verlagend dieet volgen. Maar dat dieet zou voortaan wel eens minder strikt of beperkend kunnen zijn dan voorheen. Centraal in dat dieet stond he...

Meer artikels