PUBLICITÉ

Cholesterol: praktisch advies voor een doeltreffend dieet

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/03/2015 - 12h11
-A +A

Bij een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is anders en cholesterolvriendelijk leren eten, het eerste wat men moet doen. Het respecteren van die regels is heel belangrijk voor het corrigeren van een cardiovasculaire risicofactor zonder een beroep te moeten doen op een behandeling met geneesmiddelen. Maar hoe moet dat in de praktijk? Hoe controleer je de doeltreffendheid van je cholesterolverlagend dieet?

PUB

Cholesterol: de behandeling kan niet zonder gepaste voeding

Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is een cardiovasculaire risicofactor die in de eerste plaats aangepakt moet worden via de voeding. Voor een cholesterolarme voeding, moeten een aantal belangrijke basisregels gevolgd worden. Die lijken misschien talrijk en drastisch, maar het is vooral het aanhouden van de regels dat telt. Als u ze progressief invoert in uw levenswijze, zijn veranderingen niet zo radicaal. Alles went! Als u meteen alle regels invoert, dan wordt het een last en zal het resultaat minder duurzaam zijn.

Cholesterolarme voeding: de theorie

  • De totale hoeveelheid vetten beperkten (niet meer dan 30 à 35% van het dagelijks aantal calorieën).
     
  • Minder verzadigde vetten omdat ze 'slechte' cholesterol bevatten: boter, room, dierlijk vet in vlees, kaas, enz.
     
  • Geef de voorkeur aan onverzadigde vetten zoals die in plantaardige olie, gedroogd fruit en vette vissoorten die veel omega-3 vetzuren bevatten.
     
  • Verhoog de toevoer van anti-oxydanten (beschermende moleculen): vitaminen, polyfenolen... die in fruit en groenten zitten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 19/09/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/03/2015 - 12h11

Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé, 'Prise en charge thérapeutique du patient dyslipidémique', maart 2005.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Cholesterol: teveel is teveel Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Cholesterol is een substantie die natuurlijk aanwezig is in het organisme en noodzakelijk is voor het functioneren van de cellen. Een beetje cholesterol is een noodzaak, maar teveel is schadelijk voor de gezondheid. Bij een te hoog cholesterolgehalte...

Tien tips voor een cholesterolarme voeding Gepubliceerd op 09/10/2015 - 11h28

Hebt u net de diagnose gekregen dat uw cholesterol te hoog is? Dan hebt u geen tijd te verliezen en moet u nu uw eetgewoonten veranderen. Het helpt ook echt. Als u op uw voeding let, kunt u uw slechte cholesterol doeltreffend verlagen. Als u het diee...

Meer artikels