PUBLICITÉ

Cholesterol: opvolgen vanaf de puberteit!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 05/04/2011 - 11h44
-A +A

Hoe ouder we worden, hoe meer de kans op een te hoge cholesterol toeneemt. Maar hypercholesterolemie is geen typische seniorenkwaal. En te veel cholesterol in de kinderjaren beschadigt ook op jonge leeftijd al geleidelijk de wanden van de bloedvaten. De oplossing is heel simpel: controle van het cholesterolgehalte tussen 16 en 30 jaar.

PUB

Cholesterol en het cardiovasculaire risico

Cardiovasculaire aandoeningen eisen in Europa elk jaar 180.000 mensenlevens. Ze zijn daarmee de belangrijkste doodsoorzaak in onze contreien. Artsen stellen nu ook vast dat deze pathologieën almaar meer bij jongere mensen opduiken. Terwijl hartproblemen vroeger het vaakst voorkwamen bij mensen tussen 55 en 60 jaar, zijn er nu almaar meer gevallen bij mensen tussen 40 en 45. Zo zijn er nu bijvoorbeeld elk jaar bijna 20.000 infarcten bij jonge volwassenen tussen 25 en 50. De oorzaak ligt in de eerste plaats bij onze manier van leven. Verhoogde cholesterol kan zelfs al heel vroeg optreden, al in de kindertijd. Ook in deze levensfase zet de "slechte cholesterol" zich al beetje bij beetje neer op de aderwanden om dan aan het einde van de puberteit te veranderen in atheroomplaque, een soort vette substantie. Maar rond 18 wordt het cholesterolgehalte net definitief vastgelegd. Met andere woorden: als het in de puberteit te hoog is, blijft dat levenslang zo. Het is dus raadzaam om de cholesterol in deze periode te controleren en zo gevallen van verhoogde cholesterol op te sporen. Volgens een onderzoek van 2004 heeft bijna 40% van de jongeren al minstens één risicofactor (diabetes, hypertensie, roken, obesitas/overgewicht, zittend leven…). Obesitas neemt inderdaad nog altijd toe bij jongeren, en 40% van de 18- tot 20-jarigen rookt ook. Die twee factoren alleen al vergroten de cardiovasculaire risico’s aanzienlijk. Maar hartproblemen zijn voor jongeren en pubers helaas iets dat ver van hun bed is. Ze leggen ook de link niet tussen bepaalde gedragsvormen en het cardiovasculaire risico.

 

Praktisch: eerste cholesterolmeting tussen 16 en 30 jaar

Ook jongeren kunnen dus een te hoge cholesterol hebben en cardiovasculaire aandoeningen ontwikkelen. Met een eenvoudige screening kan hun risico worden ingeschat.  Het enige wat hiervoor nodig is, is een bloedstaaltje, genomen op de nuchtere maag

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 05/04/2011 - 11h44

Bericht van de ‘Syndicat des biologistes’, nationale week van de screening, oktober 2006; Aanbevelingen van de Franse medische inspectiedienst (Afssaps), "Prise en charge du patient dyslipidémique", www.afssaps.fr geraadpleegd op 23 maart 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cholesterolgehalte meten: wanneer en hoe vaak? Gepubliceerd op 23/03/2016 - 11h23

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de leeftijd en de familiale voorgeschiedenis. De aanbevelingen van experts zijn minder complex wat de risicofactoren en de interventiedrempels betreft.

Meer artikels