PUBLICITÉ

Cholesterol: omega-3-vetzuren of geneesmiddelen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/09/2013 - 08h42
-A +A

Hoe moet je hart- en vaatziekten voorkomen? Met statines (cholesterolverlagende middelen), zeggen sommigen. Anderen raden dan weer omega-3-vetzuren aan.

Die laatste oplossing lijkt doeltreffender dan de eerste, als we de resultaten van deze nieuwe vergelijkende studie mogen geloven.

PUB

Omega-3-vetzuren voor hart en bloedvaten

De preventieve werking van omega-3-vetzuren voor hart en bloedvaten is al geruime tijd bekend. In de jaren 70 werd de lage prevalentie van kransslagaderaandoeningen bij de Groenlandse eskimo's toegeschreven aan hun voedingspatroon: veel vette vis en dus veel polyonverzadigde vetzuren, de familie waartoe ook de omega-3-vetzuren behoren. Sindsdien krijgen omega-3-vetzuren steeds meer deugden toegeschreven.

Vandaag bieden alle versafdelingen margarines en tal van andere producten aan die verrijkt zijn met omega-3. Daarnaast wordt aangeraden om minstens twee keer per week vis te eten, liefst vette vis zoals zalm, forel, haring, makreel, sardines enz.

Spontaan rijst dan de vraag: wat is het best als cardiovasculaire preventie, geneesmiddelen of omega-3-vetzuren?

Om die vraag te beantwoorden, analyseerde een Zwitsers onderzoeksteam ongeveer 100 studies over het effect van diverse anticholesterolproducten op de coronaire mortaliteit. Daarbij verzamelden ze gegevens over meer dan 140.000 patiënten en evenveel proefpersonen in de controlegroep.

En wat blijkt? Omega-3-vetzuren zijn het doeltreffendst, gevolgd door statines. Personen die statines krijgen, zien hun sterfterisico namelijk met 13 % dalen, bij omega-3-gebruikers is dat 23 %. Het hartsterfterisico daalt sterker met omega-3-vetzuren (- 32 %) dan met statines (- 22 %).

Tot slot herinneren de auteurs eraan dat omega-3-zuren alleen bestudeerd zijn als secundaire preventie, na een eerste infarct, terwijl het dossier van de statines meeromvattender is. Ze betreuren dat er geen studies bestaan over de werkzaamheid van de combinatie statine/omega-3. Een idee voor de toekomst?

In afwachting benadrukken we opnieuw het belang van een afwisselende en evenwichtige voeding met veel groenten, fruit en vis.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 17/05/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/09/2013 - 08h42

Studer M., Arch. Intern. Med., 165 (7) : 725-30, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3 en hart- en vaataandoeningen, drievoudig voordeel Gepubliceerd op 17/06/2014 - 11h44

Er is al veel te doen geweest rond omega 3 en het effect ervan op depressies en angststoornissen. Maar ze werden aanvankelijk bestudeerd om hun preventieve effecten op hart- en vaataandoeningen. En op dat vlak geven ze vandaag ook nog altijd het mees...

U bent zwanger? Eet vis! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 10h30

Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren . Die vetzuren hebben heel wat voordelen: ze voorkomen onder andere dat kinderen te vroeg geboren worden en te weinig wegen bij hun geboorte.

Meer artikels