PUBLICITÉ

Cholesterol, het winnend lot: dieet + geneesmiddelen

Geüpdatet door Pierre Dewaele op 26/10/2016 - 17h17
-A +A

De statinen hebben de prognose van personen met hart- en vaatziekten aanzienlijk verbeterd. Statinen verlagen het cholesterolgehalte. Deze geneesmiddelen zijn zeer doeltreffend, zeker als de patiënten een goed dieet volgen. En een goed dieet wil zeggen: minder vet, de voorkeur geven aan vetten van plantaardige oorsprong of van vis, en meer vezels.

PUB

Cholesterol en de statinen de het behandelen

Cholesterol is een scheikundige stof die noodzakelijk is voor de goede werking van het lichaam. Maar als er te veel cholesterol in het bloed circuleert, kan het neerslaan op de wand van de arteriën, zodat deze geleidelijk dichtslibben. Als de coronaire arteriën (arteriën die het hart van bloed voorzien) niet meer voldoende bloed doorlaten of als ze verstopt raken, krijgt men een hartinfarct. Er zijn twee grote klassen van geneesmiddelen die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen: fibraten en statinen.

De statinen zijn recenter dan de fibraten. Ze betekenen een belangrijke therapeutische aanwinst: ze verlagen de mortaliteit door hartinfarct, vooral bij personen bij wie de coronaire arteriën reeds zijn aangetast. De behandeling met statinen gaat over het algemeen gepaard met een cholesterolarm dieet dat het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

Voedsel en geneesmiddelen

In Finland werd een studie uitgevoerd bij meer dan 100 patiënten met hypercholesterolemie om het effect van een dieet op de doeltreffendheid van statinen te bepalen.De helft van de patiënten aten verder zoals gewoonlijk en de andere helft diende een mediterraan dieet te volgen, d.w.z. een dieet waarbij vetten slechts 10% van de totale hoeveelheid calorieën leveren en waarbij de voorkeur wordt gegeven aan plantaardige vetzuren die veel linoleenzuur (omega-3) bevatten; de patiënten moesten ook meer fruit en groenten eten en meer vezels gebruiken.Elke groep kreeg afwisselend een behandeling met een statine of een placebo (een niet-werkzame stof). Zo konden de onderzoekers de effecten van een behandeling met statinen in beide patiëntengroepen vergelijken. De concentraties van vetten en cholesterol in het bloed waren duidelijk beter in de groep die naast de medicatie tevens een dieet volgde.

Dit betekent dus dat een goed dieet de positieve effecten van de behandeling nog verhoogt. Met een beetje goede wil kan men dus zijn arteriën beschermen!Om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen volstaat het minder of helemaal geen voedingsmiddelen meer te gebruiken die veel cholesterol en vetten (triglyceriden en vetzuren) bevatten, zoals eieren (vooral eidooier), orgaanvlees, vet vlees, fijne vleeswaren en boter. Vetten van dierlijke oorsprong worden het best vervangen door vetten van plantaardige oorsprong (olijf-, zonnebloem- of arachideolie). Boter kan worden vervangen door zonnebloem- of maïsmargarine. Vis bevat ook vetzuren die bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten (omega-3) en moet dus de voorkeur krijgen boven vlees.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 11/03/2002 - 00h00 et mis à jour par Pierre Dewaele le 26/10/2016 - 17h17

Jula A. et al. JAMA 2002; 287:598-605.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe kunt u uw cholesterolgehalte verlagen? Gepubliceerd op 22/11/2016 - 15h21

Welke middelen hebben we om ons cholesterolgehalte te verlagen? Er zijn drie grote sporen die we actief kunnen volgen: een cholesterolverlagend dieet, lichaamsbeweging en cholesterolverlagende geneesmiddelen. Een overzicht van de beste manieren om he...

Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

Wat u moet weten over cholesterol Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Een teveel aan cholesterol leidt tot een verdikking van de vaatwanden (atherosclerose), wat dan weer de vorming van atheroomplaques tot gevolg heeft. Deze plaques (ophopingen van vetten bijvoorbeeld) verstoppen de aders en verhogen het risico op infa...

Meer artikels