PUBLICITÉ

Cholesterol en voedingsvetten: leer etiketten en verpakkingen lezen!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/10/2014 - 16h49
-A +A

Het is vaak niet gemakkelijk uw weg te vinden in de massa voedingsmiddelen die u aangeboden worden en het wordt zelfs nog moeilijker als u een te hoog cholesterolgehalte hebt.

Hoe komt u te weten of een product vetten bevat en om welke hoeveelheid het gaat? Op dit gebied is het bijzonder nuttig etiketten en verpakkingen te kunnen ontcijferen.

We geven u alvast een aantal richtlijnen om op de juiste manier etiketten te lezen.

PUB

De rol van de voeding bij een te hoog cholesterolgehalte

Ons organisme, meer bepaald onze lever, produceert zelf een zekere hoeveelheid cholesterol. Maar ook onze voeding zorgt voor aanvoer van cholesterol. Is deze aanvoer te groot, dan zal het cholesterolgehalte stijgen en te hoog zijn.

Gewichtsverlies is dus een zeer doeltreffende manier om het cholesterolgehalte te verlagen. Daarvoor moet u opnieuw kiezen voor een evenwichtige voeding en voor het regelmatig beoefenen van een degelijke fysieke activiteit.

Wat voeding betreft, moet u allereerst de aanvoer van vetstoffen en verzadigde vetten beperken. De etiketten op voedingsmiddelen leren lezen is op dit gebied bijzonder nuttig. Naast de zogenaamde zichtbare vetten, bestaan er inderdaad ook verborgen vetten.

 

Zichtbare of verborgen vetten?

Boter, margarine, room, olie, mayonaise, zichtbaar vet van vlees… zijn zichtbare vetten, waarvan u de gebruikte hoeveelheid kunt inschatten. Wanneer u boter smeert op uw boterham, room doet op uw prinsessenbonen of olie gebruikt in een slaatje, dan bepaalt u de gebruikte hoeveelheid zelf.

Maar ook heel wat andere vetten zijn verborgen in de door u gebruikte voedingsmiddelen, zonder dat u weet in welke hoeveelheid ze daarin aanwezig zijn. Soms vermoedt u zelfs niet dat bepaalde voedingsmiddelen vetten bevatten. Dat zijn de zogenaamde verborgen vetten.

Een aantal voorbeelden: fijne vleeswaren, vlees, kaas, melk, zuivelproducten, ijs, eieren, vette vis, chips, frieten, oliehoudende voedingsmiddelen (olijven, avocado, noten, hazelnoten, amandelen, pinda's…) en ook zoete producten (gebak, taartjes, koekjes, luxebroodjes, chocolade…).

Als u etiketten en verpakkingen kunt lezen, kunt u uw dagelijkse aanvoer van vetten halveren, wat uitstekend zou zijn voor uw gewicht en om uw cholesterolgehalte te verlagen.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache le 25/01/2011 - 11h21 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/10/2014 - 16h49

Carol Ann Rizler, Eric Bruckert, "Contrôler son cholestérol pour les nuls" (Cholesterol controleren voor Dummies)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slim omspringen met tussendoortjes Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Af en toe eens een tussendoortje kan zeker geen kwaad. Wel dreigen overdaad en te calorierijke knabbels (met veel vetten, koolhydraten of allebei) zwaar door te wegen op de balans. Een voorbeeld: 100 g zoetigheid bevat 600 calorieën (kcal), een pakje...

Dieet: hoe de feestdagen goed doorkomen? Gepubliceerd op 04/12/2012 - 12h03

Het is onmogelijk te ontsnappen aan "overladen" eindejaarsmenu's. We moeten dus goed opletten en proberen de feestperiode door te komen zonder "levercrisis", "kater" of een gewichtstoename (van 3 kg). De "klassiekers" zijn zo slecht nog niet! Met een...

Belgen en water: een storm in een glas water! Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

De Belg weet niet goed wat water is. Hij maakt zelden een weloverwogen keuze... Hij weet niet dat elk water verschillend is en leest bovendien amper de etiketten. Kortom, hij verdiept zich niet erg in al die flessen water...

Fastfood: kwaliteit boven kwantiteit Geüpdatet op 15/01/2008 - 00h00

Ook al spelen porties een rol, toch toont een studie aan dat het eten van een portie fastfood in één keer of in verschillende kleine porties de hoeveelheid geconsumeerd voedsel niet beïnvloedt. Het maakt niet uit hoe u het eet, wat telt in een hambur...

Meer artikels