PUBLICITÉ

Cholesterol en hart- en vaataandoeningen: Acht foute gangbare ideeën!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/08/2016 - 12h10
-A +A

Un accident cardiovasculaire, infarctus du myocarde ou accident vasculaire cérébral, n'arrive jamais par hasard.

Il relève d'un processus qui se développe discrètement sur plusieurs années.

Le cholestérol joue un rôle primordial, mais d'autres facteurs de risque sont également à considérer.

Beroertes, een hartinfarct, een cerebrovasculair accident: het gebeurt allemaal niet zomaar.

Ze zijn het resultaat van een proces dat al jaren sluipend aan de gang is.

Cholesterol speelt daarin een cruciale rol, maar er zijn ook andere risicofactoren in het spel.

Het is van cruciaal belang dat u in elke levensfase weet welk risico u loopt. Zo voorkomt u drama’s. Jammer genoeg bestaan er over cholesterol en het cardiovasculaire risico nog veel mythes die dat in de weg staan.

Cholesterol en hart- en vaataandoeningen: acht hardnekkige ideeën die de wereld uit moeten.

Il est important de connaître précisément tout au long de votre vie le risque auquel vous êtes exposé(e) afin de prévenir un drame. Nombre d'idées reçues entravent encore cette démarche essentielle.

Cholestérol, maladies cardiovasculaires : voici 8 idées préconçues qu'il faut combattre.

PUB

1) Een hartaanval is iets wat vooral mannen treft en zelden vrouwen.

 • Fout

Ook vrouwen worden niet gespaard: op 55 jaar zit het aantal cardiovasculaire aandoeningen bij vrouwen op hetzelfde peil als bij de mannen. Daarna gaat het er zelfs overheen en is het cardiovasculaire risico zelfs nog groter.
Als u uw cholesterolgehalte kent, kunt u zich doeltreffend beschermen.

 

2) Ik voel me goed, er is dus geen enkele reden waarom ik naar de huisarts zou gaan voor een cholesterolmeting.

 • Fout

Verhoogde cholesterol is door wetenschappers bestempeld als een "stille doder".
Cholesterol zet zich met de jaren geleidelijk aan neer op de vaatwanden tot op een dag een ader verstopt raakt. Soms treedt er onverwacht een beroerte op die fataal kan zijn. Met een simpele meting van de zogenaamde "goede en slechte" cholesterol weet u of u al dan niet risico loopt op een beroerte.

 

3) Ik voel me nog jong, ik hoef me niets aan te trekken van hart- en vaataandoeningen.

 • Fout

Misschien voelt u zich nog jong, maar uw slagaders verouderen hoe dan ook. Het risico op cardiovasculaire ziekten neemt bovendien toe met het ouder worden. De kans op een beroerte of een cerebrovasculair accident begint flink te stijgen vanaf 45 jaar bij mannen en vanaf 55 jaar bij vrouwen.

Naast de leeftijd vergoten ook andere factoren het risico op een cardiovasculaire aandoening op vroegere leeftijd. Die factoren zijn verhoogde cholesterol, roken, hypertensie en diabetes.

Het is dus belangrijk om regelmatig een medische check-up te laten doen. Zo kan uw persoonlijke risico op tijd worden bepaald en kunnen er aangepaste preventieve maatregelen getroffen worden. Als er in uw familie antecedenten van cardiovasculaire ziektes zijn, doet u er ook goed aan om u voor uw veertigste te laten screenen.

 

4) Ik heb mijn cholesterol enkele jaren geleden laten meten. Alles gaat goed, ik loop geen enkel risico.

 • Fout

De cholesterol in het bloed blijft niet gelijk en verandert onder meer afhankelijk van de leefgewoonten.
U kunt zo op minder dan vijf jaar tijd plots in een risicozone terechtkomen. Obesitas, weinig of geen beweging, stress en leeftijd zijn trouwens factoren die het cardiovasculaire risico flink kunnen verhogen, ook bij een matig cholesterolgehalte.

 

5) De cholesteroltest moet om de vijf jaar worden gedaan.

 • Fout

Was uw eerste test normaal?

 • doe het onderzoek dan voor uw 45e opnieuw als u een man bent en voor uw 55e als u een vrouw bent,
 • laat u om de drie jaar controleren als u meerdere risicofactoren hebt,
 • als u diabetes hebt, moet u zich elk jaar laten opvolgen.

 

6) Ik ben vrij mollig maar doe aan sport, mijn cardiovasculaire risico is dus kleiner.

 • Fout

Lichaamsbeweging is uitstekend voor de gezondheid, maar het moet gepaard gaan met andere maatregelen zoals stoppen met roken,  gewichtsafname, een normale bloeddruk en een daling van het cholesterol.
Overgewicht en verhoogde cholesterol gaan vaak samen. Het leidt ook makkelijk tot hypertensie en diabetes, twee belangrijke cardiovasculaire risicofactoren.

 

7) Ik heb altijd een normaal gewicht gehad. Ik hoef me dus geen zorgen te maken over mijn cholesterol.

 • Fout

Ook als u geen overgewicht hebt, is het goed mogelijk dat u andere  risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen hebt zoals stress, een onevenwichtige voeding, te weinig beweging, enz.

U bent blijkbaar een van die mensen die kunnen eten wat ze willen zonder een grammetje bij te komen, maar niets zegt dat uw voeding niet te veel zout, suiker of verzadigde vetzuren bevat of te weinig voedingsvezels.

U kunt problemen voorkomen door van nu af aan gezond en evenwichtig te eten. Vergeet ook niet uw cholesterol- en triglyceridegehalte te laten bepalen - voor uw 45e als u een man bent en voor uw 55e als u een vrouw bent. Ga ook na of er antecedenten in uw familie zijn.

 

8) De huidige geneesmiddelen tegen verhoogde cholesterol zijn zo doeltreffend dat het niet langer nodig is om een dieet te volgen.

 • Fout

Er is heel wat vooruitgang geboekt in de behandeling van verhoogde cholesterol met medicatie. Maar de eerste en belangrijkste stap bij verhoogde cholesterol zijn nog altijd maatregelen rond voeding (cholesterolarm dieet). Die kunnen op zich alleen het cardiovasculaire risico verminderen en zelfs uitschakelen.

­Als na drie maanden toch blijkt dat medicatie nodig is, zijn die medicijnen slechts aanvullend en blijven goede eetgewoonten ook dan noodzakelijk.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/09/2014 - 16h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/08/2016 - 12h10

Ansm, « Prise en charge thérapeutique du patient dyslipidémique », Recommandations. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Controleer al vanaf uw 35e uw cholesterol! Geüpdatet op 16/02/2015 - 11h23

Denk aan de toekomst en wacht niet tot het te laat is om op uw cholesterol te letten . Elk jaar dat u voor uw vijfenvijftigste cholesterolwaarden hebt die boven de normale waarden liggen, werkt cumulatief en vergroot het risico dat u op uw zeventigst...

Cholesterolgehalte meten: wanneer en hoe vaak? Gepubliceerd op 23/03/2016 - 11h23

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de leeftijd en de familiale voorgeschiedenis. De aanbevelingen van experts zijn minder complex wat de risicofactoren en de interventiedrempels betreft.

Meer artikels