PUBLICITÉ

Cholesterol: eerst diëten, dan behandelen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/11/2016 - 16h04
-A +A

Een teveel aan cholesterol kan de bloedvaten doen dichtslibben. Daarom is een teveel aan cholesterol ook een belangrijke risicofactor met betrekking tot cardiovasculaire ziekten. Die risicofactor is gelukkig vatbaar voor wijzigingen. Elke behandeling begint met een dieet en lichaamsoefeningen. Als deze strategie te weinig doeltreffend is, moet ze uitgebreid worden door statines te nemen. Dat zijn cholesterol verlagende medicijnen.

PUB

Wat is de basis van een cholesterolverlagend dieet?

Statines zijn zeer doeltreffende medicijnen voor de behandeling van cholesterol. Toch worden zij te dikwijls voorgeschreven. Wanneer u te veel cholesterol in het bloed hebt, moet u op de eerste plaats gezondere gewoonten in uw levensstijl opnemen.

  • Het is zeer belangrijk de vetten goed uit te kiezen: dierlijke vetten moet men zoveel mogelijk beperken en men moet opletten met verborgen dierlijke vetten die bijvoorbeeld voorkomen in luxebroodjes, zoals croissants. Er wordt aangeraden de voorkeur te geven aan plantaardige vetten.
  • Wees op uw hoede voor allerlei advertenties in verband met gezondheid en lees de etiketten van producten die beweren een positief effect te hebben op cholesterol zeer aandachtig. Uw voeding moet in elk geval beschouwd worden als één geheel. Een dieet wordt ook niet beoordeeld ten opzichte van een of twee producten. Cholesterolverlagende margarine gebruiken is geen vrijgeleide om anderzijds veel koeken te eten.
  • Verhoog uw inname van omega-3-vetzuren, waarvan de voordelen voor het cardiovasculaire stelsel niet meer moeten bewezen worden. Voedingssupplementen of producten waarvan de verpakking voorzien is van gezondheidsaanbevelingen zijn niet verplicht. Men kan evengoed minstens tweemaal per week vis eten.
  • Eet meer fruit en groenten.

Lichaamsoefeningen

Het sedentaire leven en overgewicht zijn zelf risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen. Er zal dus in ieder geval en op regelmatige basis aan lichaamsoefeningen moeten gedaan worden. Zelfs dertig minuten per dag goed doorstappen kan al voldoende zijn!
Het cholesterolgehalte in het bloed wordt best al eens gemeten tijdens de puberteit. Jongeren kunnen inderdaad ook cholesterol hebben. Met deze eerste meting, kunnen tevens de gevallen van familiale hypercholesterolemie opgespoord worden. Hoe dikwijls het cholesterolgehalte in het bloed moet gecontroleerd worden, is afhankelijk van geslacht, leeftijd, familiale antecedenten en persoonlijke risicofactoren. Het aantal controles moet dus in overleg met de arts bepaald worden.

Samengevat: de eerste behandeling in geval van een teveel aan cholesterol bestaat uit een aangepaste voeding. Op zich kan een goed dieet een behandeling met medicijnen overbodig maken.
Indien nodig zal een aangepast medicijn het dieet aanvullen. Hier dient zeker te worden opgemerkt dat een cholesterolverlagende voeding ook preventief werkt en gezond is voor de hele familie, groot en klein, met en zonder cardiovasculaire problemen... De meeste mensen willen gezonder leven.
Laten we bijgevolg beginnen met een poging om het nemen van overbodige medicijnen te vermijden.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 07/11/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/11/2016 - 16h04

Point information mensuel de l'Assurance maladie (19 oktober 2007); Etude Medic'Assurance maladie (7 juni 2007).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe kunt u uw cholesterolgehalte verlagen? Gepubliceerd op 22/11/2016 - 15h21

Welke middelen hebben we om ons cholesterolgehalte te verlagen? Er zijn drie grote sporen die we actief kunnen volgen: een cholesterolverlagend dieet, lichaamsbeweging en cholesterolverlagende geneesmiddelen. Een overzicht van de beste manieren om he...

Meer artikels