PUBLICITÉ

Cholesterol: alles wat u moet weten over fytosterolen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/09/2016 - 17h38
-A +A

Er is tegenwoordig veel te doen over plantaardige sterolen of fytosterolen. Hoe werken ze? Waar vinden we ze? En kunnen ze een rol spelen in een cholesterolverlagend dieet? We nemen de plantaardige sterolen even onder de loep.

PUB

«Goede» en «slechte» cholesterol. Wat is het nu weer?

                                       

Cholesterol heeft een dubbele herkomst. Een deel van onze cholesterol wordt van nature aangemaakt door de lever. Dat is de hepatische oorsprong van cholesterol. Het andere deel krijgen we binnen via onze voeding, bij de ene zal dat meer zijn dan bij de andere. In het bloed wordt de cholesterol vervoerd door twee types van dragers, de lage dichtheid lipoproteïnen (LDL) en de hoge dichtheid lipoproteïnen (HDL). Kort samengevat houden de LDL de cholesterol vast in het bloed en sturen die naar de cellen. Maar als er te veel LDL-cholesterol is, kan die zich neerzetten op onze bloedvaatwanden. Daarom wordt de LDL-cholesterol «slechte cholesterol» genoemd. De HDL daarentegen bindt de cholesterol en brengt die naar de lever. Daar wordt hij dan uitgescheiden. De HDL-cholesterol wordt daarom ook "goede cholesterol" genoemd.

Hoe werken fytosterolen?

Plantaardige sterolen hebben een cholesterolverlagend effect omdat ze de opname van cholesterol door de darmen verminderen. Ze zorgen met andere woorden dat er minder cholesterol van de darmen in het bloed terechtkomt. Het resultaat is dat de niet opgenomen cholesterol met de ontlasting wordt uitgescheiden. Fytosterolen verminderen dus het gehalte aan LDL-cholesterol of "slechte cholesterol".

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/09/2016 - 17h38

Katan M.B. et coll., Mayo Clinic Proc, 78 (8): 965-78, 2003.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede en slechte vetten Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Cholesterol is geen indringer noch één of ander krachtig gif, maar integendeel een levensnoodzakelijke stof. Hij speelt niet alleen een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel, maar vervult ook specifieke functies bij de productie van sommige h...

Cholesterol: kent u de slechte vetten? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h44

Hoe kunnen we de goede cholesterol van de slechte onderscheiden? Welke producten moeten bovenaan op ons menu staan? Welke moeten we net beperken? En hoe omzeilen we de valkuilen die we dagelijks tegenkomen?

Verhoogde cholesterol: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/07/2014 - 11h28

Sommige mensen vragen zich af of bepaalde symptomen wijzen op een verhoogde cholesterol . Als dat zo zou zijn, dan zouden die signalen namelijk kunnen aangeven dat het tijd is om uw cholesterolgehalte te laten meten. Jammer genoeg is dat niet het gev...

Meer artikels