PUBLICITÉ

Chocolade: wat is de juiste dosis?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/04/2013 - 12h58
-A +A

Eeuwenlang was chocolade een genotsproduct voor fijnproevers, niet zelden werd het daarbij bestempeld als een "zonde".

Vandaag geldt chocolade als een product dat bescherming biedt tegen bepaalde ziektes, bijna zoals fruit en groenten dat doen.

Wat is er precies van aan?  

PUB

Voedingswaarde van chocolade

100 g chocolade met 70 % cacao bevat (gemiddeld) 9,25 g eiwitten, 33,3 g koolhydraten (waarvan 21,3 g suiker) en 41,9 g vet, samen goed voor 572 calorieën.

Maar in 100 g chocolade zitten ook 12,8 g vezels - wat veel is - en een hele batterij minerale zouten zoals magnesium (206 mg), fosfor, kalium, calcium (60 mg), ijzer (10,7 mg, dat is twee keer meer dan in vlees!) en diverse andere oligo-elementen, koper en fluor.

Ook op het vlak van vitamines is chocolade goed bedeeld. Vooral de vitamines van de B-groep zijn goed vertegenwoordigd.

Chocolade is een vrij energierijk levensmiddel. Een klein volume levert al behoorlijk wat calorieën. Maar in tegenstelling tot heel wat ander snoepgoed - en vooral bonbons - zijn het geen "lege" calorieën. Er zitten namelijk heel wat voedzame elementen in die bijdragen tot een evenwichtige voeding.

Natuurlijk zit er in chocolade veel vet. Maar het gaat om cacaoboter, een stof die vooral uit oliezuur bestaat en dat is hetzelfde vetzuur dat in olijfolie zit en dat inwerkt op de slechte cholesterol.

Door zijn hoge gehalte aan vetten en koolhydraten heeft chocolade de reputatie van dikmaker gekregen. Dat klopt ook als we er veel van eten - elke dag 50 tot 100 g - want dan wordt ons voedingsevenwicht verstoord. Het is geen dikmaker als we ons bij de koffie trakteren op een stukje chocolade van 5 of 10 g.

Chocolade en onze gezondheid

Naarmate er meer studies over verschenen, is chocolade tot de zogeheten "nutraceutische" product gaan behoren omdat het het hart- en bloedvatenstelsel beschermt, het risico op vasculaire aandoeningen verkleint en ook bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van de ultraviolette stralen van de zon.  

De verklaring hiervoor ligt bij de polyfenolen, een stof die antioxiderend werkt en onder meer ook te vinden is in groene thee, groenten, fruit en rode wijn.

Chocolade bevat het hoogste gehalte: 840 mg in pure en ongeveer 500 mg in melkchocolade. Groene thee bevat er bijvoorbeeld maar om en bij de 300 mg.

In chocolade zit ook een cocktail van cafeïne en theobromine (stoffen die het zenuwstelsel stimuleren)  en aan endorfine (het zogenaamde “genot verschaffend hormoon") verwante stoffen. Dat, samen met het hoge gehalte aan magnesium, zou chocolade eigenschappen verschaffen die tegelijk depressiewerend, stresswerend, kalmerend maar ook versterkend zijn. Chocolade zou zelfs een afrodisiacum zijn! Dat is althans wat de ervaring aanwijst, want wetenschappelijke bewijzen zijn er nog niet.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 03/12/2012 - 14h47 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/04/2013 - 12h58
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geen feest zonder chocolade! Gepubliceerd op 19/12/2017 - 10h31

De chocoladefans weten het maar al te goed: bij een feest hoort chocolade . En ze mogen gerust zijn, zolang we maar maat houden heeft cacao – het hoofdbestanddeel van chocolade – tal van gezondheidstroeven.

Chocolade is goed voor het hart Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h54

Chocolade krikt het moreel op als we een dipje hebben, dat weet iedereen. Maar chocolade is ook goed voor het hart . Een recente studie levert daar nog maar eens het bewijs van. Verstokte chocolade-eters zouden namelijk een kleiner risico lopen op ee...

Cacao: een goede gezondheidsbondgenoot Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

In volle feestperiode publiceerde Zwitserse onderzoekers de resultaten van een studie waaruit blijkt dat chocolade goed is voor de slagaders. Het gaat niet om alle soorten chocolade, maar wel om de pure variant met 70% cacao!

Verslaafd aan chocolade?! Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

Kunnen we verslaafd raken aan chocolade, zoals sommigen verslaafd zijn aan alcohol of drugs? Heel wat onderzoekers hebben hierover - uiteenlopende - hypothesen geformuleerd, maar die konden tot dusver nog niet afdoende bewezen worden.

Meer artikels