Chocolade krikt het moreel op als we een dipje hebben, dat weet iedereen.
Maar chocolade is ook goed voor het hart. Een recente studie levert daar nog maar eens het bewijs van.
Verstokte chocolade-eters zouden namelijk een kleiner risico lopen op een terugkeer van hartaanvallen.

De flavonoïden in chocolade beschermen tegen hart- en vaataandoeningen
Behalve vet en suiker bevat chocolade ook veel flavonoïden, antioxidatieve stoffen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid.
De verklaring is simpel: cacao bevat van alle levensmiddelen het hoogste gehalte aan flavonoïden, twee keer meer zelfs dan groene thee of wijn.
Dankzij deze antioxidatieve eigenschappen heeft chocolade een beschermende werking op het hart- en vaatstelsel.
Antioxidanten voorkomen namelijk arteriosclerose, ze gaan de vorming van slechte cholesterol tegen, ze verlagen de bloeddruk en ze maken de wanden van de bloedvaten soepeler, allemaal risicofactoren van cardiovasculaire aandoeningen.
Maar hebben al deze effecten ook concreet een daling van de hart- en vaatziektes tot gevolg?
Zijn de effecten van chocolade op ons hart en de bloedvaten met andere woorden ook echt meetbaar?
Ja! Dat is precies wat deze studie aantoont. Ze werd uitgevoerd bij 1100 mensen die een hartaanval achter de rug hadden. Eerst werd er gepeild naar het normale chocoladeverbruik van elke deelnemer. Aan de hand van de gegevens stelden de auteurs vast dat het risico op recidieven kleiner was bij de deelnemers die meer chocolade aten.
De deelnemers werden 8 jaar lang gevolgd. Nadien bleek dat deelnemers die af en toe chocolade aten 27% minder risico liepen om te sterven aan een cardiovasculaire aandoening dan de mensen die bijna geen chocolade aten. Bij de deelnemers die één keer per week chocolade aten, lag dat risico 44% lager, en bij de mensen die verslingerd waren aan chocolade lag het risico zelfs 66% lager.
Welk type chocolade moeten we eten?
De auteurs van deze studie hebben alvast geen enkel verschil vastgesteld naargelang van het type chocolade (pure of melkchocolade).
Maar over het principe is men het eens: de flavonoïden zitten in de cacao.
Hoe groter het cacaogehalte van chocolade, hoe meer flavonoïden er dus in zitten. Pure chocolade bevat dus meer flavanoïden dan melkchocolade, omdat deze verdund is met melkproducten. Witte chocolade bevat er zelfs helemaal geen, want er zit geen cacao in en hij wordt gemaakt met cacaoboter.
Janszky I. et coll. Journal of Internal Medicine, 266 (3): 248-57, 2009.