PUBLICITÉ

Chocolade is goed voor het hart

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/04/2013 - 12h54
-A +A

Chocolade krikt het moreel op als we een dipje hebben, dat weet iedereen.

Maar chocolade is ook goed voor het hart. Een recente studie levert daar nog maar eens het bewijs van.

Verstokte chocolade-eters zouden namelijk een kleiner risico lopen op een terugkeer van hartaanvallen.

PUB

De flavonoïden in chocolade beschermen tegen hart- en vaataandoeningen

Behalve vet en suiker bevat chocolade ook veel flavonoïden, antioxidatieve stoffen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid.

De verklaring is simpel: cacao bevat van alle levensmiddelen het hoogste gehalte aan flavonoïden, twee keer meer zelfs dan groene thee of wijn.
Dankzij deze antioxidatieve eigenschappen heeft chocolade een beschermende werking op het hart- en vaatstelsel.

Antioxidanten voorkomen namelijk arteriosclerose, ze gaan de vorming van slechte cholesterol tegen, ze verlagen de bloeddruk en ze maken de wanden van de bloedvaten soepeler, allemaal risicofactoren van cardiovasculaire aandoeningen.

Maar hebben al deze effecten ook concreet een daling van de hart- en vaatziektes tot gevolg?

Zijn de effecten van chocolade op ons hart en de bloedvaten met andere woorden ook echt meetbaar?

Ja! Dat is precies wat deze studie aantoont. Ze werd uitgevoerd bij 1100 mensen die een hartaanval achter de rug hadden. Eerst werd er gepeild naar het normale chocoladeverbruik van elke deelnemer. Aan de hand van de gegevens stelden de auteurs vast dat het risico op recidieven kleiner was bij de deelnemers die meer chocolade aten.

De deelnemers werden 8 jaar lang gevolgd. Nadien bleek dat deelnemers die af en toe chocolade aten 27% minder risico liepen om te sterven aan een cardiovasculaire aandoening dan de mensen die bijna geen chocolade aten. Bij de deelnemers die één keer per week chocolade aten, lag dat risico 44% lager, en bij de mensen die verslingerd waren aan chocolade lag het risico zelfs 66% lager.

 

Welk type chocolade moeten we eten?

De auteurs van deze studie hebben alvast geen enkel verschil vastgesteld naargelang van het type chocolade (pure of melkchocolade).

Maar over het principe is men het eens: de flavonoïden zitten in de cacao.

Hoe groter het cacaogehalte van chocolade, hoe meer flavonoïden er dus in zitten. Pure chocolade bevat dus meer flavanoïden dan melkchocolade, omdat deze verdund is met melkproducten. Witte chocolade bevat er zelfs helemaal geen, want er zit geen cacao in en hij wordt gemaakt met cacaoboter.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 11/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/04/2013 - 12h54

Janszky I. et coll. Journal of Internal Medicine, 266 (3): 248-57, 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cacao: een goede gezondheidsbondgenoot Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

In volle feestperiode publiceerde Zwitserse onderzoekers de resultaten van een studie waaruit blijkt dat chocolade goed is voor de slagaders. Het gaat niet om alle soorten chocolade, maar wel om de pure variant met 70% cacao!

Zwarte chocolade of melkchocolade? Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Chocolade zou goed zijn voor hart en bloedvaten omdat hij antioxidanten bevat. Hun werking zou echter afgeremd worden door melk. Zwarte chocolade is dan ook beter voor uw slagaders dan melkchocolade!

Geen feest zonder chocolade! Gepubliceerd op 19/12/2017 - 10h31

De chocoladefans weten het maar al te goed: bij een feest hoort chocolade . En ze mogen gerust zijn, zolang we maar maat houden heeft cacao – het hoofdbestanddeel van chocolade – tal van gezondheidstroeven.

Hypertensie? Twee stukjes chocolade per dag! Gepubliceerd op 14/04/2014 - 16h16

Door zijn rijkdom aan antioxiderende moleculen, behoort cacao tot de zogenaamde gezonde voedingsmiddelen. De weldaad van cacao voor de cardiovasculaire gezondheid werden bevestigd. Trouwens, twee blokjes pure chocolade per dag volstaan om hypertensie...

Meer artikels