PUBLICITÉ

Chloorhoudende zwembaden: opgelet voor kleine jongens…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 19/01/2015 - 14h46
-A +A

Het is bekend dat chloorhoudende zwembaden het risico op astma vergroten bij jonge kinderen die regelmatig gaan zwemmen.

Volgens een studie van prof. Alfred Bernard van de UCL heeft het chloor in onze zwembaden ook een impact op hun hormonen.

PUB

Daling van het aantal mannelijke geslachtshormonen door het water in onze zwembaden?

De studie in kwestie is gepubliceerd in 2011 en moet nog bevestigd worden, maar ze is sindsdien niet ontkracht. Ze is in België uitgevoerd bij een beperkt aantal kinderen en zorgt voor de nodige ongerustheid.

De onderzoekers hebben kinderen die vaak waren gaan zwemmen in zwembaden die met chloor ontsmet op hun vijftiende vergeleken met kinderen die waren gaan zwemmen in niet chloorhoudend water. Ze ontdekten dat blootstelling aan chloor het peil van bepaalde mannelijke geslachtshormonen gemiddeld met 20% deed dalen. Het risico op een abnormaal hormonenpeil was maar liefst drie keer groter als de jongeren veel in chloorhoudend water hadden gezwommen. Maar de daling was al zichtbaar bij een matig frequent zwembadbezoek (30 minuten om de twee weken).

Waarom is chloor slecht voor de hormonen?

Het probleem ligt niet bij het chloor zelf, maar bij de stoffen die vrijkomen als het chloor in contact komt met organische stoffen die in zwembadwater aanwezig kunnen zijn, zoals zweet, huidschilfertjes, urine, enz. Maar het resultaat is natuurlijk hetzelfde: te vaak gaan zwemmen in chloorhoudende zwembaden is niet goed voor de gezondheid van de hormonen van jongens.

De resultaten verbazen, omdat eerdere proeven bij dieren erop leken te wijzen dat de hoeveelheid stoffen die door het lichaam worden opgenomen te klein is om een impact te hebben. Volgens prof. Bernard hebben de wetenschappers destijds geen rekening gehouden met de stoffen die rechtstreeks worden opgenomen door de huid van de teelballen. Die is namelijk heel dun en wordt door het warme water nog doorlatender.  

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 19/01/2015 - 14h46

Nickmilder, M. et Bernard, A., Int J Androl. 2011 Oct;34(5 Pt 2):e446-58. doi: 10.1111/j.1365-2605.2011.01174.x. Epub 2011 Jun 2.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h45

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsproduct in zwembaden. Het is een heel doeltreffend ontsmettingssysteem voor water. Het helpt enorm goed tegen bacteriën, het werkt snel, het is gebruiksvriendelijk en het is heel goedkoop. Maar chloor heeft o...

Kinderen: 13 adviezen voor veilig zwemmen Gepubliceerd op 10/08/2014 - 18h13

Zwemmen, dé zomeractiviteit bij uitstek, doe je in zee, meren en in openbare of private zwembaden. Maar elk jaar worden meer en meer ongevallen opgetekend, in het bijzonder met kinderen. 13 veiligheidstips… om een zwempartijtje van uw kinderen leuk t...

In het water... Geüpdatet op 15/04/2002 - 00h00

Vorige week hebben we het gehad over wandelen. Nu gaan we het hebben over zwemmen, een bijzonder geschikte vorm van fysieke activiteit.

Meer artikels