PUBLICITÉ

Chloor in zwembaden verhoogt het risico op astma

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/08/2006 - 00h00
-A +A

Een nieuwe studie bevestigt dat het chloor in het water van zwembaden een groter risico geeft op astma. Onderzoekers hebben vastgesteld dat in streken waar meer zwembaden zijn, het aantal kinderen met astma hoger ligt.

PUB

Chloor in zwembaden

Het chloor dat aan het water van zwembaden wordt toegevoegd heeft een ontsmettende functie. Maar chloor is ook een heel vluchtig product en kan zich dus gemakkelijk in de lucht rondom ons verspreiden. In een overdekt zwembad bevat de ingeademde lucht dan ook grote hoeveelheden chloor.

Er bestond al lang een vermoeden dat er een verband is tussen chloor en het optreden van astma. Volgens sommige studies heeft 25% van de competitiezwemmers astma, een percentage dat een stuk boven het nationale gemiddelde ligt. Andere studies wijzen uit dat het aantal kinderen met astma groter is in de groep van kinderen die vaak naar het zwembad trekken. Een nieuwe studie toont dat verband nu duidelijk aan.

Zwembaden verhogen het risico op astma

Het team van professor Alfred Bernard (Université Catholique van Louvain-la-Neuve) publiceerde eerder al studies over het verband tussen astma en chloor. Dit keer vergeleken de onderzoekers het aantal zwembaden per inwoner met het aantal gevallen van astma bij kinderen van 13 en 14 jaar, en dat in 21 Europese landen. Daaruit bleek dat voor elk zwembad dat er per 100.000 inwoners bijkomt, het aantal gevallen van astma bij de kinderen met 2,7% toeneemt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/08/2006 - 00h00 Nickmilder M. et coll., Occup. Environ. Med., 17 juli 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Chloor en astma, zelfs in een openluchtzwembad! Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Verschillende onderzoeken komen tot hetzelfde besluit: chloor dampen die in zwembaden vrijkomen, vermeerderen het risico op astma . Voor de allereerste keer bewijst een onderzoek dat het verband tussen bronchiale hyperactiviteit en chloor ook voorkom...

Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h45

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsproduct in zwembaden. Het is een heel doeltreffend ontsmettingssysteem voor water. Het helpt enorm goed tegen bacteriën, het werkt snel, het is gebruiksvriendelijk en het is heel goedkoop. Maar chloor heeft o...

Kinderen met astma : sport kan helpen Gepubliceerd op 29/04/2013 - 20h04

De angst voor inspanningsastma ontmoedigt dikwijls kinderen met astma om fysieke activiteiten te blijven doen. Dat is zeker niet terecht : op voorwaarde dat men een aantal voorzorgen neemt, kan sport een zeer gunstige invloed hebben op astmapatiënten...

Meer artikels