PUBLICITÉ

Chlamydiose: kan de ogen van uw kat aantasten!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/04/2007 - 00h00
-A +A

Via contact met soortgenoten kan uw kat besmet raken met chlamydophila felis, een bacterie die infecties van de ogen veroorzaakt. U kunt uw dier tegen deze ziekte beschermen. Het volstaat om het te laten vaccineren.

PUB

Chlamydophila felis: een bacterie die oogvliesontsteking veroorzaakt

Chlamydiose wordt veroorzaakt door de bacterie chlamydia psitacci, de oude naam van wat nu chlamydophila felis heet. Deze naamsverandering kwam er als gevolg van een betere kennis van het DNA van deze bacteriën. Uw kat kan met deze microbe besmet raken door contact met een andere, besmette kat. 2 tot 7 dagen na de besmetting krijgt de kat een ooginfectie, soms ook luchtweginfecties. De infectie begint vaak in slechts één van de ogen, maar na enkele dagen is ook het andere oog ziek. Het oogvlies verliest dan zijn lichtroze kleur en wordt donkerrood, het weefsel rond de oogbol is gezwollen en uit de ooghoeken komt een vaak gele en dikke afscheiding. Soms veroorzaakt de pijn spasmen van de oogleden. U kunt dat herkennen omdat uw kat dan overmatig knippert met de ogen. De bacterie chlamydophila felis komt vaak samen voor met microben van het syndroom van coryza. Katten die besmet zijn door de virussen die deze ziekte veroorzaken, zijn veel vatbaarder voor chlamydiose. Chlamydophila wordt ook in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen of miskramen bij kattinnen, hoewel er nog geen direct verband tussen de bacterie en deze voortplantingsproblemen is aangetoond.

Diagnose

Chlamydophila felis is een veel voorkomende oorzaak van oogvliesontsteking bij huiskatten, maar ze is lang niet het enige gevaar voor hun ogen! Ook andere bacteriën, virussen (feline herpesvirus) of andere vreemde stoffen kunnen leiden tot een min of meer ernstige oogontsteking van uw vriend. Om vast te stellen of de chlamydophila bij uw kat aanwezig is, zal uw dierenarts met een speciaal watje een monster nemen. Dat gebeurt tussen het onderste ooglid en het derde ooglid van uw kat. Aan de hand daarvan kan het labo nagaan of uw kat besmet is met de bacterie.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/04/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm uw huisdieren tegen hondsdolheid! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is een ziekte die vaak dodelijk is en die overgedragen wordt via speeksel van een besmet dier. Door uw hond of kat te laten vaccineren, kunt u hem of haar beschermen tegen hondsdolheid.

Meer artikels