PUBLICITÉ

Chlamydiose, een sluipende seksueel overdraagbare aandoening

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2009 - 00h00
-A +A

Genitale chlamydiose is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydia trachomatis. De aandoening komt vrij veel voor. Deze zomer zouden 200.000 jonge Europeanen besmet raken en dat zonder het te weten. De preventie berust op screening van jongeren tussen 15 en 24.

PUB

De seksueel overdraagbare aandoening chlamydiose komt bij jongeren veel voor


Jongeren tussen 15 en 24 zijn het meest vatbaar voor infecties met Chlamydia. Naar schatting 5 tot 10% van de jongeren onder de 25 zijn ermee besmet. De infectie veroorzaakt onvruchtbaarheid bij jonge vrouwen en zou verantwoordelijk zijn voor 80% van de gevallen van onvruchtbaarheid door een infectie van de eileiders.
Het probleem met de aandoening is dat de bacterie Chlamydia vaak ongemerkt werkzaam is. Het is dus van cruciaal belang dat jongeren geïnformeerd worden. Ze moeten een condoom gebruiken en zich laten screenen en opvolgen door een gynaecoloog

Symptomen en opsporing van de chlamydia


Chlamydiose vertoont bij meer dan 50 % van de mannen en bij 70 % van de vrouwen geen symptomen. In het andere geval schommelt de incubatieperiode tussen 4 en 28 dagen, soms ook meer, na geslachtsgemeenschap met iemand die besmet is. Bij mannen kan de infectie zich uiten door een branderig gevoel bij het plassen, een sterkere drang om te plassen en een druipende penis. Ook vrouwen ondervinden soms een branderig gevoel bij het plassen en moeten vaker plassen. Sommige hebben ook buikpijn bij het vrijen en vaginale afscheiding. Via onderzoek van de afscheiding en een urinetest kan de bacterie eventueel worden opgespoord.
Een chlamydiose die niet behandeld wordt, kan complicaties veroorzaken zoals een infectie van de eileiders met onvruchtbaarheid van de vrouw als gevolg. Bij de man kan het leiden tot epididymitis, (een ontsteking van de bijbal, de plaats waar de zaadcellen worden opgeslagen en verder rijpen).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2009 - 00h00 Le Quotidien du médecin, 2 juli 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Chlamydia neemt weer toe: hoe kunt u zich beschermen ? Geüpdatet op 29/04/2013 - 10h38

Chlamydia-infecties zijn de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in België, en het aantal gevallen neemt toe! Eén op de 20 jongeren wordt ermee besmet. De ziekte heeft vaak geen symptomen, maar kan wel de vruchtbaarheid van vrouwen i...

Meer artikels