PUBLICITÉ

Chlamydia : nog steeds in opmars...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 21/01/2003 - 00h00
-A +A

Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid overhandigde het Ministerie van Volksgezondheid recent een alarmerend rapport over de stijging van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).

PUB

De cijfers

Het rapport is gebaseerd op gegevens betreffende nieuwe gevallen van infecties met Chlamydia trachomatis, die ter beschikking werden gesteld door een netwerk van referentielaboratoria. Op 6 januari 2003 telde het Instituut 250 nieuwe gevallen voor het laatste semester van 2002, wat overeenkomt met een stijging met ongeveer 50 bijkomende infecties in vergelijking met de vorige twee jaren. In mei 2002 werd reeds een eerste stijging van het aantal gevallen opgemerkt. De specialisten van het Instituut zijn des te meer verontrust omdat de cijfers in feite slechts betrekking hebben op de maanden oktober en november. De cijfers voor december werden om technische redenen niet opgenomen.

Zware gevolgen

Dit betekent dat de stijging nog meer uitgesproken zou moeten zijn. Dit is des te erger omdat Chlamydia meestal jonge vrouwen en jonge meisjes treft. De bacteriële infectie verloopt meestal onopgemerkt en zijn nefaste gevolgen openbaren zich hoofdzakelijk in problemen om een zwangerschap tot een goed einde te brengen.De kiem vermenigvuldigt zich immers in de inwendige geslachtsorganen van de vrouw en veroorzaakt een afsluiting van de eileiders. Dit komt tot uiting in een toename van de gevallen van onvruchtbaarheid (of infertiliteit) en van het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 21/01/2003 - 00h00 News on outbreak and infectious diseases. 7 januari 2003. Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (www.iph.fgov.be)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Chlamydia neemt weer toe: hoe kunt u zich beschermen ? Geüpdatet op 29/04/2013 - 10h38

Chlamydia-infecties zijn de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in België, en het aantal gevallen neemt toe! Eén op de 20 jongeren wordt ermee besmet. De ziekte heeft vaak geen symptomen, maar kan wel de vruchtbaarheid van vrouwen i...

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Het condoom wint aan populariteit! Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Tijdens de vakantie worden gemakkelijker contacten gelegd. Tijdens de vakantie worden ook het meest condooms verkocht, maar niet aan jongeren…

Meer artikels