PUBLICITÉ

Chlamydia neemt weer toe: hoe kunt u zich beschermen ?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/04/2013 - 10h38
-A +A

Chlamydia-infecties zijn de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in België, en het aantal gevallen neemt toe! Eén op de 20 jongeren wordt ermee besmet.

De ziekte heeft vaak geen symptomen, maar kan wel de vruchtbaarheid van vrouwen in gevaar brengen. Daarom is bescherming tegen chlamydia een absolute prioriteit.

PUB

Chlamydia-infecties nemen toe in België

Het valt niet meer te ontkennen : almaar meer Belgen raken besmet met chlamydia, een seksueel overdraagbare aandoening die veroorzaakt wordt door bacteriën. Het aantal gevallen is gestegen van zo’n 1000 in 2002 naar meer dan 3600 in 2011. Tussen 2010 en 2011 alleen al was er een stijging van 15%.

Volgens de vzw Aids Preventie weet een groot deel van de getroffen mensen nochtans niet eens dat hij of zij besmet is.

De meest geviseerde groep is de leeftijdsgroep tussen 15-25 jaar. Uit de cijfers blijkt ook dat meer vrouwen dan mannen besmet raken.

 

Chlamydia, eerste oorzaak van steriliteit bij vrouwen ?

Het is een seksueel overdraagbare aandoening die veroorzaakt wordt door chlamydiabacteriën.

De symptomen van chlamydia zijn dezelfde als voor elke andere SOA : branderig gevoel, rode slijmvliezen, koorts, abnormale vaginale of rectale afscheidingen. Maar deze symptomen zijn niet altijd aanwezig. De meeste patiënten voelen de infectie zelfs helemaal niet. 

En dat is een probleem. Als chlamydia niet behandeld wordt kan ze bij vrouwen namelijk de baarmoeder en de eileiders aantasten. In dat geval komt de vruchtbaarheid in gevaar. Chlamydia is dan ook wereldwijd de belangrijkste oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Dat is zorgwekkend, zeker als we de almaar jongere leeftijd zien waarop meisjes tegenwoordig besmet raken!

Als een vrouw die besmet is met chlamydia zwanger wordt, loopt ook de baby een risico. Die kan tijdens de bevalling namelijk ook besmet raken.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/04/2013 - 10h38

Plateforme prévention SIDA. Harrison – principes de médecine interne, uitg. Flammarion.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
SOA: bent u echt goed op de hoogte? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h34

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vrij veel voor. De gevolgen kunnen heel ernstig en soms zelfs dramatisch zijn. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen en bestaan er doeltreffende behandelingen. Waarom weten de Belgen er dan zo weini...

Psittacose: ook in België ! Geüpdatet op 28/01/2003 - 00h00

Geen reden tot paniek, maar het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid signaleert toch een onrustwekkende toename van het aantal gevallen van psittacose, een ziekte die de longen aantast en wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psitta...

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Chlamydiose, een sluipende seksueel overdraagbare aandoening Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Genitale chlamydiose is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydia trachomatis. De aandoening komt vrij veel voor. Deze zomer zouden 200.000 jonge Europeanen besmet raken en dat zonder het te weten. D...

Meer artikels