PUBLICITÉ

Chlamydia, een vaak stille infectie

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 29/04/2003 - 00h00
-A +A

De chlamydia's zijn een familie van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor genitale infecties, luchtweg- en ooginfecties. De genitale chlamydia-infectie wordt overgedragen door seksueel contact en komt erg vaak voor. Deze ziekte is vaak asymptomatisch bij vrouwen, maar kan in geval van langdurige aantasting van de eileiders tot steriliteit leiden.

PUB

Wat zijn de oorzaken?

  • Chlamydia trachomatis. Bacterie die zich langs seksuele weg verspreidt, via rechtstreeks contact met afscheidingsvocht van besmette personen of met materiaal met vlekken van afscheidingsvocht. Zij is verantwoordelijk voor genitale en ooginfecties (trachoom).
  • Chlamydia pneumoniae. Bacterie die zich via de luchtwegen verspreidt. Ze veroorzaakt longontsteking, sinusitis en keelontsteking. Ze speelt mogelijk ook een rol bij astma. De aanwezigheid van chlamydia pneumoniae wordt overigens vermoed bij coronair lijden (angor, myocardinfarct).
  • Chlamydia psittaci. Besmettelijke bacterie voor vogels. De besmetting van de mens (psittacose of ornithose) gebeurt door inademing van de microbe die zich in de uitwerpselen van besmette vogels bevindt of door rechtstreeks contact met besmette vogels. Zij veroorzaakt meestal een longontsteking.

Praktische tips

Risicovol seksueel gedrag vermijden door het gebruiken van condooms en door het beperken van het aantal partners.In geval van de diagnose van een infectie van chlamydia trachomatis moeten de recente partners worden onderzocht om een eventuele besmetting in het licht te stellen.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 29/04/2003 - 00h00 MST - Maladies sexuellement transmissibles (SOA - Seksueel Overdraagbare Aandoeningen). Hewitt, M. Dolivo. Ed. Hermann. Chlamydia. Corsaro D., De Faou A. Collection " Monographie de Microbiologie ". Editions Médicales Internationales (2002). Gynécologie. J. Lansac, P. Lecomte, H. Marret. Masson (2002).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Psittacose: ook in België ! Geüpdatet op 28/01/2003 - 00h00

Geen reden tot paniek, maar het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid signaleert toch een onrustwekkende toename van het aantal gevallen van psittacose, een ziekte die de longen aantast en wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psitta...

Chlamydiose, een sluipende seksueel overdraagbare aandoening Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Genitale chlamydiose is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydia trachomatis. De aandoening komt vrij veel voor. Deze zomer zouden 200.000 jonge Europeanen besmet raken en dat zonder het te weten. D...

Chlamydia neemt weer toe: hoe kunt u zich beschermen ? Geüpdatet op 29/04/2013 - 10h38

Chlamydia-infecties zijn de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in België, en het aantal gevallen neemt toe! Eén op de 20 jongeren wordt ermee besmet. De ziekte heeft vaak geen symptomen, maar kan wel de vruchtbaarheid van vrouwen i...

Meer artikels