Wie onder het mes moet, mag enkele uren voor de operatie niet meer eten of drinken. Maar het is ook absoluut noodzakelijk dat rokers enkele dagen voor de ingreep niet meer roken. Waarom is het aangeraden om voor een chirurgische ingreep te stoppen met roken? De verklaringen zijn heel overtuigend!

Het perioperatieve risico stijgt pijlsnel in geval van roken
Er bestaat heel wat literatuur over de risico's van het roken in het geval van een operatieve ingreep en de bewijzen zijn vandaag de dag heel goed gedocumenteerd.
De volgende cijfers spreken voor zich:
Bij rokers:
- ligt het risico op overlijden 2,56 keer hoger;
- ligt het risico dat de patiënt een bloedtransfusie nodig heeft twee keer hoger;
- stijgt het risico op een infectie met 50%;
- verdrievoudigt het risico op een hartinfarct;
- nemen de risico's op de plaats van de ingreep 8 keer toe: complicaties bij de genezing van de wonde, trombose, het bot dat niet meer aaneengroeit, etc.
Omkeerbare complicaties voor wie stopt
Het goede nieuws: het is geen noodlottige ontwikkeling: wie 6 tot 8 weken voor de operatie stopt met roken en ook erna niet rookt tot de wonde volledig is genezen, neutraliseert de extra risico's van een operatie die verbonden zijn aan het roken.
Er zijn ook bewijzen, zij het minder, dat stoppen met roken op een moment dichter bij de ingreep ook, maar wel in mindere mate, een gunstig effect heeft.
Stoppen met roken voor een chirurgische ingreep moet dus een een reflex worden bij zieken én bij de artsen, want die hebben als taak om de patiënt te informeren en aan te sporen.
In de praktijk vragen nog maar weinig artsen en/of chirurgen, op de anesthesisten na, aan hun patiënten om enkele weken voor de operatie te stoppen met roken en nog minder artsen stellen voor om hen daarbij te laten begeleiden. Dat is spijtig. Wees uw arts dus voor en praat er met hem over.