PUBLICITÉ

Chirurgische ingreep: ook stoppen met roken!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/03/2007 - 00h00
-A +A

Wie onder het mes moet, mag enkele uren voor de operatie niet meer eten of drinken. Maar het is ook absoluut noodzakelijk dat rokers enkele dagen voor de ingreep niet meer roken. Waarom is het aangeraden om voor een chirurgische ingreep te stoppen met roken? De verklaringen zijn heel overtuigend!

PUB

Het perioperatieve risico stijgt pijlsnel in geval van roken

Er bestaat heel wat literatuur over de risico's van het roken in het geval van een operatieve ingreep en de bewijzen zijn vandaag de dag heel goed gedocumenteerd.
De volgende cijfers spreken voor zich:
Bij rokers:

  • ligt het risico op overlijden 2,56 keer hoger;
  • ligt het risico dat de patiënt een bloedtransfusie nodig heeft twee keer hoger;
  • stijgt het risico op een infectie met 50%;
  • verdrievoudigt het risico op een hartinfarct;
  • nemen de risico's op de plaats van de ingreep 8 keer toe: complicaties bij de genezing van de wonde, trombose, het bot dat niet meer aaneengroeit, etc.

Omkeerbare complicaties voor wie stopt

Het goede nieuws: het is geen noodlottige ontwikkeling: wie 6 tot 8 weken voor de operatie stopt met roken en ook erna niet rookt tot de wonde volledig is genezen, neutraliseert de extra risico's van een operatie die verbonden zijn aan het roken.
Er zijn ook bewijzen, zij het minder, dat stoppen met roken op een moment dichter bij de ingreep ook, maar wel in mindere mate, een gunstig effect heeft.

Stoppen met roken voor een chirurgische ingreep moet dus een een reflex worden bij zieken én bij de artsen, want die hebben als taak om de patiënt te informeren en aan te sporen.
In de praktijk vragen nog maar weinig artsen en/of chirurgen, op de anesthesisten na, aan hun patiënten om enkele weken voor de operatie te stoppen met roken en nog minder artsen stellen voor om hen daarbij te laten begeleiden. Dat is spijtig. Wees uw arts dus voor en praat er met hem over.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/03/2007 - 00h00 Congres: roken vóór een operatie. K. Abdenbi, C. Chouaid, B. Dautzenberg en D. Thomas, februari 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stop met roken vóór een operatie! Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Rokers lopen risico op postoperatieve complicaties, maar als ze zes tot acht weken voor de ingreep stoppen, lopen ze niet méér risico dan niet-rokers .

De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Meer artikels