PUBLICITÉ

Chikungunya: moeten we in Europa bang zijn voor muggenbeten?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/07/2014 - 10h37
-A +A

Voorlopig is het risico op besmetting met het chikungunya-virus in Europa zeer klein.

Maar het is niet uit te sluiten en de gezondheidsautoriteiten houden er zelfs rekening mee. De toename van het risico houdt namelijk gelijke tred met de opmars van de epidemie op de Antillen.

Een kennismaking met de ziekte en de symptomen die kunnen wijzen op een infectie door het chikungunya-virus.

PUB

Waar kunnen we chikungunya oplopen?

Het chikungunya-virus wordt overgedragen door de Aziatische tijgermug Aedes albopictus. Die is makkelijk te herkennen aan de zwart-witte strepen.
Tijgermuggen die drager zijn van het virus dragen dat over op de mens als ze steken.

Tijgermuggen kunnen trouwens ook drager zijn van andere virussen, zoals het knokkelkoortsvirus.

Op de Antillen woedt op dit moment een epidemie. Maar ook in Europa is een chikungunya-epidemie niet uit te sluiten. Deze hypothese is gebaseerd op het aantal reizigers dat na een verblijf in de tropen vermoedelijk besmet is teruggekeerd én op het feit dat de tijgermug nu ook in Zuid-Europa voorkomt en maar blijft oprukken. De mug is al gesignaleerd in Italië, Zuid-Frankrijk, Griekenland, Spanje, Kroatië, enz.

In Frankrijk zijn al gevallen van chikungunya gemeld (allemaal meegebracht uit het buitenland). In Italië werd in 2007 al een kleine chikungunya-epidemie vastgesteld.

Hoe kunnen we chikungunya oplopen?

Het risico is momenteel uiterst klein en komt vooral uit het buitenland. Het scenario ziet er dan zo uit: na een verblijf op de Antillen of in Guyana komt de bewuste reiziger terug naar Europa terwijl hij zonder het te weten drager is van het virus. Hij is besmet geraakt door een steek van een tijgermug.

Als hij in Europa nog eens gestoken wordt door een tijgermug, wordt die mug ook drager van het virus en kunnen dus andere mensen besmet raken die nooit een voet in de tropen gezet hebben. Zo ontstaat er een besmettingsspiraal van de ene  mens op de andere, maar telkens wel onrechtstreeks via beten van besmette muggen. 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/07/2014 - 10h37

Ministère de la Santé, http://sante.gouv.fr/le-chikungunya.html, 5 mai 2014. Institut de veille sanitaire (InVS), http://www.inpes.sante.fr. Vigilance moustiques, http://vigilance-moustiques.com/, juin 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Chikungunya-epidemie in Réunion Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Chikungunya is een virale ziekte die meestal onschadelijk is en door muggen wordt overgedragen. Er woedt op dit moment een epidemie in heel Réunion. Indien u van plan bent naar dit eiland in de Indische Oceaan op vakantie te gaan, is het aangeraden d...

Alles over gele koorts Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h56

Gele koorts is een ziekte die al eeuwenlang beschreven is. Ze wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus, dat op de mens overgedragen wordt door muggenbeten, en leidt in tropisch Afrika en Zuid-Amerika soms tot ernstige epidemieën. De symptomen van d...

Meer artikels