PUBLICITÉ

Chemotherapie gemakkelijker te verdragen dankzij sportbeoefening

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/10/2009 - 00h00
-A +A

Chemotherapieën tegen kanker leiden voor heel wat patiënten tot belangrijke invaliderende bijwerkingen: zwakte, felle vermoeidheid, depressie...

Intensieve fysieke activiteit kan de gevolgen van deze symptomen verminderen.

PUB

Een programma intensieve fysieke activiteit tijdens de chemotherapie

Sportbeoefening is zeer belangrijk als men zijn risico op het ontwikkelen van een kanker, onder meer borstkanker, wil verminderen.

Sport vermindert ook de kans op recidief van borstkanker (1).

Maar kan die fysieke activiteit ons ook helpen wanneer we al getroffen zijn door een kanker en wanneer de bijwerkingen van de zware behandelingen, in bijzonder de chemotherapieën, zich al laten gevoelen?

Een Zweeds onderzoek heeft onlangs de effecten willen testen van een volledig programma, met inbegrip van relaxatieoefeningen en andere 'zachte' methoden (Pilates, stretchen), maar ook van intensievere fysieke activiteiten (cardiotraining en krachtoefeningen), waarbij het volledige programma in groep werd afgewerkt.

Het onderzoek duurde zes weken en de deelnemers waren vrijwilligers. Het waren patiënten die getroffen waren door verschillende kankers in eveneens verschillende stadia.

De enige overeenkomst was dat alle patiënten een chemotherapie volgden. Het activiteitenprogramma stond voor iedereen vast, maar de zwaarste oefeningen konden voor sommige patiënten weggelaten worden op de dagen waarop hun gezondheidstoestand geen intensieve fysieke activiteit toeliet.

Minder vermoeidheid wanneer men fysiek actief is tijdens de chemotherapie

Het was logisch dat de kracht en de lichamelijke conditie van de deelnemende patiënten verbeterden, maar het belangrijkste resultaat was de vermindering van het vermoeidheidsgevoel in de groep patiënten die onderworpen werd aan intensieve sportbeoefening.

Men had verwacht dat de patiënten die een chemotherapie volgden en reeds uitgeput waren door de behandeling, last zouden hebben van een programma fysieke oefeningen, dat bestond uit driemaal per week 90 minuten intensieve fysieke activiteit...

En toch waren uiteindelijk de sportiefste patiënten het minst vermoeid!

Ze beschikten over meer levenslust, ze voelden minder pijn en ze functioneerden beter op fysiek en mentaal vlak.

De onderzoekers besluiten hieruit dat patiënten die een chemotherapie volgen, meer zouden moeten worden aangezet om hun sportactiviteit te behouden, of zelfs te verhogen, en dat met inbegrip van intensieve oefeningen, uiteraard rekening houdend met hun fysieke mogelijkheden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/10/2009 - 00h00

(1) Fong, D. et al., British Medical Journal, janvier 2012
(2) Lis Adamsen et al., British Medical Journal, 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Minder kanker door sport Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Volgens een Britse studie lopen mannen van middelbare leeftijd met een matige of intense fysieke activiteit globaal genomen minder risico op kanker. Mannen die niet aan sport doen, zouden echter geen hoger risico op kanker lopen.

Sporten? Ja, maar. . . Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Ik leid een sedentair leven en heb zin om te bewegen! Maar als ik weer begin te sporten, welke voorzorgen moet ik dan nemen? Moet ik op voorhand een check-up laten doen en hoe kan ik mijn fysieke conditie evalueren?

Meer artikels