PUBLICITÉ

Chemotherapie: geef uw haren een kans

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 14/01/2016 - 14h30
-A +A

Een chemotherapie tast alle cellen aan die zich snel vernieuwen, en dus ook de cellen van de hoofdharen en de overige lichaamsbeharing. Haren, wenkbrauwen en wimpers groeien na afloop van de chemotherapie terug, maar u hoeft niet zo lang te wachten om iets voor uw haren te doen.

PUB

Hoofdhuidkoeling tijdens de chemotherapie vermindert haarverlies

Een chemokuur gaat vaak gepaard me het verlies van de hoofdharen en andere haren, maar het is niet systematisch. Alles hangt af van de specifieke stoffen die bij de chemotherapie worden gebruikt, van de toegediende doses en van de natuur van de haren.
De haaruitval kan worden geremd door het toepassen van hoofdhuidkoeling.

Hoofdhuidkoeling gebeurt door het dragen van een hoofdkap die gevuld is met een gel of koelvloeistof en daardoor plaatselijk koude verspreidt. Door de kou neemt de doorbloeding van de hoofdhuid af en maken de giftige stoffen die tijdens de chemotherapie rechtstreeks in het bloed worden gebracht minder kans om de haarwortelcellen te bereiken en aan te tasten.
De doeltreffendheid van de hoofdkap hangt van verschillende factoren af: de aard en de dosis van de stoffen van de chemotherapie, de aard van de haren, de lengte van de haren (ideaal zijn korte haren) en hoe lang de hoofdkap gedragen wordt (ideaal is om te beginnen 10 minuten voor het infuus geplaatst wordt en te eindigen 30 minuten na het einde van het infuus).

Hoe de haren tijdens de chemotherapie verzorgen?

Daarnaast krijgen de patiënten traditioneel nog een aantal tips mee die ervoor moeten zorgen dat de hoofdhuid tijdens de duur van de chemotherapiezoveel mogelijk wordt gespaard:

  • Was uw harende dag voor elke chemobehandeling en probeer ze 3 tot 8 dagen erna niet te wassen.
  • Was uw harenniet te vaak, gebruik weinig shampoo en kies een zachte shampoo.
  • Mijd de warmte van haardrogers, krultangen, enz.
  • Mijd ook kleuren of verven van het haar, permanentes en balayages.
  • Gebruik een heel zachte borstel, gebruik liever geen krulspelden, maak ook geen vlechten, laat uw haar niet ontkrullen, enz.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 13/05/2008 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 14/01/2016 - 14h30

Het Franse 'Institut national du cancer' (INCa), folder " Traitements du cancer et chute des cheveux ".

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voor wondermooie wimpers Geüpdatet op 18/09/2007 - 00h00

Er is bijna niets verleidelijker dan een oogopslag met sierlijk gekrulde wimpers. Zijn uw wimpers dun, stijf of schaars dan hoeft u nog niet te denken dat dat niets voor u is: er zijn doeltreffende technieken om wimpers mooier te maken.

Chemotherapie: bijwerkingen en andere effecten Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

De technieken voor de bestrijding van kanker worden alsmaar efficiënter. Vooral op het vlak van chemotherapie is grote vooruitgang geboekt. Maar zo'n behandeling heeft nog altijd heel wat bijwerkingen. Die zijn het rechtstreekse gevolg van hoe de the...

Meer artikels