PUBLICITÉ

Chemotherapie: bijwerkingen en andere effecten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00
-A +A

De technieken voor de bestrijding van kanker worden alsmaar efficiënter. Vooral op het vlak van chemotherapie is grote vooruitgang geboekt. Maar zo'n behandeling heeft nog altijd heel wat bijwerkingen. Die zijn het rechtstreekse gevolg van hoe de therapie werkt. Een woordje uitleg.

PUB

Chemotherapie, de medicamenteuze behandeling tegen kanker

Chemotherapie is een medicamenteuze behandeling van kanker die heel doeltreffend is. Door deze therapie kunnen patiënten vandaag van kanker genezen, ook van sommige kankers die voorheen ongeneesbaar waren. Maar ze heeft wel het ongemak dat ze heel vaak gepaard gaat met bijwerkingen. De voornaamste ongewenste effecten zijn haaruitval, braken en zware vermoeidheid.

Hoe werkt de chemotherapie?

De chemotherapie maakt gebruik van giftige moleculen die specifiek gericht zijn tegen cellen in het lichaam die zich in een sterk verhoogd tempo vermeerderen en die leiden tot de vorming van tumoren. Alleen zijn de kankercellen niet de enige cellen die zich heel snel ontwikkelen. Ook de cellen van het beenmerg (die de bloedcellen aanmaken), de cellen van het darmstelsel en de haarfollikels die zorgen voor het hoofdhaar, de wenkbrauwen en het lichaamshaar, vermeerderen zich snel. De chemotherapie vernietigt deze gezonde cellen en dat zorgt voor bepaalde bijwerkingen (respectievelijk vermoeidheid, braken en haaruitval).
Het doel van de artsen is dus om de chemotherapie te vinden die het efficiëntst is en die de zieke tegelijk kan verdragen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00 Franse Liga tegen Kanker, Vivre, maart 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wordt kanker een chronische ziekte ? Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker zit in een stroomversnelling. "Steeds meer mensen zullen sterven met kanker, niet aan kanker" voorspelt kankerspecialist, Simon Van Belle van de Gentse Universiteit.

Radiotherapie en chemotherapie bij borstkanker Gepubliceerd op 24/09/2013 - 07h48

Radiotherapie, chemotherapie en hormonale therapie worden gebruikt als aanvulling op chirurgie om de kansen op genezing van kanker te verhogen. Deze behandelingen worden echter niet stelselmatig toegepast: elk geval van borstkanker wordt afzonderlijk...

Nierkanker: een nieuwe therapie Geüpdatet op 20/06/2006 - 00h00

Om de bijwerkingen van de behandelingen tegen kanker te beperken, proberen onderzoekers nieuwe moleculen te ontwikkelen die specifieker de kankercellen aanvallen in de plaats van de gezonde naburige cellen. Een dergelijke behandeling leverde onlangs...

Gentherapie en chemotherapie, een winnende combinatie Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

Bij de behandeling van kanker blijken combinaties van verschillende behandelingstechnieken zeer doeltreffend te zijn. Volgens een studie bij muizen geeft een combinatie van chemotherapie en gentherapie betere resultaten dan de twee technieken afzonde...

Meer artikels