PUBLICITÉ

Champagne: de parels maken dronken!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/12/2013 - 11h25
-A +A

Champagne maakt gemakkelijker dronken dan andere alcoholhoudende dranken.

Dit hebben velen bij het drinken van deze dit edele vocht reeds vastgesteld, maar het was nog niet wetenschappelijk bewezen.

Nu hebben Britse vorsers aangetoond dat het wel degelijk de parels van de champagne zijn die gemakkelijk dronken maken.

PUB

Als de parels naar het hoofd stijgen...

Bij 12 vrijwilligers vergeleken ze de effecten van champagne met die van een "platte" versie (dezelfde drank maar zonder parels). Elke kandidaat dronk dezelfde hoeveelheid alcohol in verhouding tot zijn lichaamsgewicht. Met een interval van twee weken dronken ze het equivalent van twee glazen parelende of "platte" champagne.

Vijf minuten na het drinken van de champagne steeg het bloedalcoholgehalte tot 0,54 mg/ml tegen 0,39 mg/ml met de "platte" drank. Na 40 minuten bedroeg het bloedalcoholgehalte resp. 0,7 en 0,58.

Bij het drinken van champagne met parels stijgt het bloedalcoholgehalte dus veel sneller en blijft het langer verhoogd.

De auteurs toonden ook aan dat de champagneparels een grotere invloed hebben op de ruimtelijke gewaarwordingen en de reactietijd meer vertragen.

Het mechanisme is nog niet duidelijk, maar het zou kunnen dat de champagneparels de absorptie van alcohol in de darmen stimuleert.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 09/01/2002 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 30/12/2013 - 11h25

Ridout F. et coll., New Scientist, 20 décembre 2001.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Weet u wat u drinkt? Gepubliceerd op 22/02/2011 - 12h34

Water, fruitsap, koolzuurhoudende dranken, sterkedrank, bier… Hoe bepaalt u uw keuze wanneer u zich in de dranken afdeling van uw supermarkt bevindt? Met of zonder suiker? Met of zonder alcohol? Kent u het verschil tussen alle dranken die aangeboden...

En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

Alcohol: schadelijker dan men denkt Geüpdatet op 10/09/2002 - 00h00

Alcohol wordt - nog beter dan tabak - goed aanvaard in onze maatschappij, hoewel dit stilaan begint te veranderen. Alcohol krijgt soms zelfs gunstige eigenschappen toegeschreven: alcohol zou het cardiovasculaire risico verlagen, de zgn. Franse parado...

Dieet: hoe de feestdagen goed doorkomen? Gepubliceerd op 04/12/2012 - 12h03

Het is onmogelijk te ontsnappen aan "overladen" eindejaarsmenu's. We moeten dus goed opletten en proberen de feestperiode door te komen zonder "levercrisis", "kater" of een gewichtstoename (van 3 kg). De "klassiekers" zijn zo slecht nog niet! Met een...

Meer artikels