Champagne maakt gemakkelijker dronken dan andere alcoholhoudende dranken.
Dit hebben velen bij het drinken van deze dit edele vocht reeds vastgesteld, maar het was nog niet wetenschappelijk bewezen.
Nu hebben Britse vorsers aangetoond dat het wel degelijk de parels van de champagne zijn die gemakkelijk dronken maken.

Als de parels naar het hoofd stijgen...
Bij 12 vrijwilligers vergeleken ze de effecten van champagne met die van een "platte" versie (dezelfde drank maar zonder parels). Elke kandidaat dronk dezelfde hoeveelheid alcohol in verhouding tot zijn lichaamsgewicht. Met een interval van twee weken dronken ze het equivalent van twee glazen parelende of "platte" champagne.
Vijf minuten na het drinken van de champagne steeg het bloedalcoholgehalte tot 0,54 mg/ml tegen 0,39 mg/ml met de "platte" drank. Na 40 minuten bedroeg het bloedalcoholgehalte resp. 0,7 en 0,58.
Bij het drinken van champagne met parels stijgt het bloedalcoholgehalte dus veel sneller en blijft het langer verhoogd.
De auteurs toonden ook aan dat de champagneparels een grotere invloed hebben op de ruimtelijke gewaarwordingen en de reactietijd meer vertragen.
Het mechanisme is nog niet duidelijk, maar het zou kunnen dat de champagneparels de absorptie van alcohol in de darmen stimuleert.
Ridout F. et coll., New Scientist, 20 décembre 2001.