PUBLICITÉ

Chalazions: hou ze in het oog!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/05/2013 - 14h14
-A +A

Een chalazion (ook wel hagelkorrel of strontje genoemd) is een kleine cyste die zich vormt aan de binnenkant van het ooglid. Het is meestal goedaardig, maar heeft wel de kwalijke neiging om terug te keren.

PUB

Wat is een chalazion?

Een chalazion wordt veroorzaakt door de obstructie van het kanaal van één van de klieren van Meibomius. Er zijn er 25 tot 30 per ooglid, en ze scheiden een soort talg af dat zich vermengt met het traanvocht en op die manier het oog mee beschermt en voor de bevochtiging van het hoornvlies zorgt. De talg wordt uitgescheiden langs een microscopisch kanaal waarvan de opening tussen de wortels van de wimpers ligt.

Een cyste vormt zich onder het ooglid
Als de klier geïnfecteerd is, raakt het kanaal verstopt en kan er zich een cyste vormen. De infectie kan veroorzaakt worden door een bacterie of een stafylokok die het kanaal binnendringt. De ooglidrand wordt dan rood, pijnlijk en gezwollen. De ontsteking kan spontaan verdwijnen, of er kan zich een cyste vormen.

Chalazion: van behandeling tot chirurgische ingreep


De startbehandeling is gebaseerd op oogwaters, antibiotica en ontstekingswerende zalf. Als deze middelen gebruikt worden zodra het chalazion verschijnt, kunnen ze cystevorming helpen te voorkomen. Zo niet kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om de cyste te verwijderen. Zo'n ingreep is snel en pijnloos, en is aan te raden als het knobbeltje hinder veroorzaakt of als er zich een lelijke verdikking vormt op het ooglid, soms zelfs zo groot als een erwt.

Een chalazion is een frequente en vaak pijnloze aandoening die meestal geen enkel gevaar vormt voor het oog. Als het echter terugkeert, moet de arts nagaan of er geen sprake is van een niet-opgespoorde diabetes of gezichtsstoornis (astigmatisme).

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 23/03/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/05/2013 - 14h14
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gerstekorrels bij kinderen: goedaardig, maar keert terug! Geüpdatet op 15/09/2015 - 12h28

Chalazion - beter bekend als gerstekorrel - is een kleine cyste of knobbel aan de binnenkant van het ooglid. Het is een goedaardige aandoening, de zwelling van het ooglid houdt dus geen gevaren in voor het gezichtsvermogen of de gezondheid. We hadden...

Van ovariumcyste tot … eierstokkanker Gepubliceerd op 02/08/2016 - 16h07

Een ovariumcyste is een meestal goedaardig gezwel van de eierstok , maar als hij kwaadaardig is, gaat het wel om eierstokkanker . Hoewel cysten vaak voorkomen, zijn kankertumoren in dit geval vrij zeldzaam.

Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek! Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h31

Een knobbeltje in de borst is meestal goedaardig. Toch doet u er goed aan uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet om borstkanker gaat. Aan de hand van de eigenschappen van het knobbeltje in de borst , kan men meestal de oorsprong e...

Bescherm uw ogen Geüpdatet op 06/01/2003 - 00h00

Tijdens de koude maanden zijn indoorsporten erg in trek, maar ze zijn niet zonder risico. Men heeft het wel over verrekkingen, breuken en builen, maar de bescherming van de ogen wordt meestal vergeten.

Meer artikels