PUBLICITÉ

Cerebrovasculaire accidenten: efficiëntere behandeling!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/01/2002 - 00h00
-A +A

Tijdens een conferentie in Brussel legde Prof. Serge Blecic van de dienst neurologie van het Erasmusziekenhuis (Brussel) het belang van cerebrovasculair lijden uit.

PUB
Overzicht

De moderne geneeskunde verlaagt de totale mortaliteit in onze landen met 1% per jaar, maar hart- en vaatziekten in het algemeen en cerebrovasculaire aandoeningen in het bijzonder eisen nog steeds een zware tol.

Meer dementie

Cerebrovasculair lijden is dodelijk in 20% van de gevallen, maar laat ook diepe sporen na in de vorm van ontwikkeling van een min of meer ernstige vorm van dementie. In 10 tot 15% van de gevallen worden nog vrij jonge mensen (jonger dan 44 jaar) getroffen. Op Europees vlak staat België bovenaan de lijst, ver vóór de Nederlanders.

Eén van de belangrijkste risicofactoren waaraan iets kan worden gedaan, is roken: de belangrijkste oorzaak van cerebrovasculaire accidenten in België. Het is echter zeer moeilijk te stoppen met roken. Een andere belangrijke risicofactor van CVA is arteriële hypertensie. Een stijging van de bloeddruk met 5 mm Hg verhoogt het risico met 30%. Een persoon met een onbehandelde hypertensie van 160/95 mm Hg loopt een 2,5-maal hoger risico. Met de nieuwe antihypertensiva zouden we de hersenen kunnen beschermen niet alleen dankzij het effect op de bloeddruk, maar ook dankzij een rechtstreeks effect op het hersenweefsel. De toekomst ziet er veelbelovend uit, ook al moeten die gegevens nog door andere studies worden bevestigd.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/01/2002 - 00h00 naar een conferentie van Prof. S. Blecic (Erasmusziekenhuis, ULB, Brussel)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

CVA's zijn dodelijk en invaliderend Geüpdatet op 08/03/2005 - 00h00

CVA's worden vandaag nog altijd te weinig behandeld in België. Vandaar dat de Belgian Stroke Council een grootschalige infocampagne heeft gelanceerd om het grote publiek bewust te maken van de gevolgen van deze dodelijke aandoening.

CVA en overleving: de rol van vitamine C Geüpdatet op 20/05/2008 - 00h00

Vitamine C heeft een tonisch effect, vooral in de wineter. Maar een regelmatige en voldoende hoeveelheid vitamine C is ook gunstig op lange termijn. Meer bepaald voor een aantal slagaders die de hersenen van het nodige bloed voorzien…

Meer artikels