PUBLICITÉ

Cerebrovasculair accident (CVA): preventie en alarmsignalen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/10/2013 - 14h39
-A +A

29 oktober was de World Stroke Day, een gelegenheid om mensen te informeren over de alarmsignalen die op een beroerte wijzen. Want hoe langer men wacht om in te grijpen, hoe meer restletsels er overblijven.

PUB

De alarmsignalen van een CVA

Elk jaar zijn er in België 19.000 nieuwe gevallen van CVA. Het cerebrovasculair accident is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak (bij vrouwen zelfs de eerste), de eerste oorzaak van een opgelopen handicap bij volwassenen en de op een na belangrijkste oorzaak van dementie.

  • Spraakstoornissen (moeite om zijn woorden te vinden of ze uit te spreken).
  • Slapte in een lidmaat (verlies van motoriek en krachtverlies in een arm, een been, of in één helft van het lichaam).
  • Verlamming in het gezicht (scheve mond).

Als u dit soort symptomen herkent, mag u geen tijd verliezen en moet u meteen naar de hulpdiensten bellen. Elke minuut dat er niet wordt ingegrepen als de eerste signalen van een CVA optreden, heeft een impact op het aantal restletsels en de ernst ervan (spraak-, geheugen-, concentratiestoornissen, enz.).

Preventie van recidieven van CVA

Mensen die al eens een CVA hebben gehad, hervallen vaak. Er zijn weliswaar enkele risicofactoren, maar ook de levenshygiëne speelt een grote rol. Probeer dus goede leefgewoonten aan te kweken. Stop met roken, wees matig met alcohol, doe aan sport, hou uw gewicht onder controle, eet evenwichtig, enz.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/10/2013 - 14h39

Persdossier Franse Fédération Nationale France AVC et de la Société française neuro-vasculaire (SFNV), 22 octobre 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

CVA's zijn dodelijk en invaliderend Geüpdatet op 08/03/2005 - 00h00

CVA's worden vandaag nog altijd te weinig behandeld in België. Vandaar dat de Belgian Stroke Council een grootschalige infocampagne heeft gelanceerd om het grote publiek bewust te maken van de gevolgen van deze dodelijke aandoening.

Meer artikels