PUBLICITÉ

Cellulitis of te veel vet?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/03/2014 - 17h18
-A +A

Over enkele weken kunnen we allicht met blote armen rondlopen en aan de vakantiebadpakken beginnen te denken.

Maar dan krijgen we ook de ontsierende vetrolletjes te zien en die vreselijke cellulitis die we zo graag zouden wegstoppen! En dat is niet goed voor het moreel.

Vetrolletjes, cellulitis: hoe moeten we het onderscheid maken en hoe raken we er vanaf zonder onze gezondheid in gevaar te brengen? 

PUB

Wat zijn vetrolletjes precies?

Dat is vet dat is opgehoopt in het vetweefsel.
Dat vetweefsel bestaat uit adipocyten. Dat zijn cellen die afhankelijk van de levensomstandigheden kunnen uitzetten of krimpen en daarbij het opgeslagen vet vrijlaten of er net opnemen.

Het vet is verdeeld over het hele lichaam, maar heel ongelijkmatig.
Bij mannen zit het vet vooral in het bovenlijf geconcentreerd (vandaar ook het buikje als ze te veel vet hebben). Hun billen en dijen hebben maar een dun laagje vet.
Bij vrouwen is de situatie net omgekeerd. Het vet nestelt zich in het onderlichaam, waardoor ze vaak een stevig achterste hebben.

We kunnen er niets aan doen, dat zijn gewoon de wetten van de natuur. De plaats waar het vet zich nestelt, wordt namelijk door hormonen bepaald - testosteron voor de mannetjes en oestrogenen voor de wijfjes!

Vrouwen hebben altijd meer vet dan mannen

Ook daar is niets aan te doen. Vrouwen hebben nu eenmaal normaal meer vet dan mannen. Bij mannen is het vet goed voor 12 % van hun normale gewicht, bij vrouwen is dat 25 %, dubbel zo veel dus. Hoe komt dat?

Het vetweefsel is een energievoorraad.
Dat is niets nieuws, het gaat terug tot de oorsprong van de mens en heeft te maken met de uitsluitend vrouwelijke functie om kinderen te krijgen. Kinderen krijgen vergt namelijk heel veel lichamelijke energie. Er zijn ongeveer 80.000 calorieën nodig om een kindje te maken en nog eens miljoenen om het te voeden.

Sinds jaar en dag zijn vrouwen dus geprogrammeerd om op een efficiënte manier de energie op te slaan die daarvoor nodig is, ook in tijden van hongersnood. De mannen zijn geprogrammeerd om nu en hier de nodige energie op te wekken om achter mammoeten aan te zitten en hun gezin te voeden.

Duizenden eeuwen later en ondanks de geboortecontrole en de riante voedselvoorraden in de supermarkten, is er nog niets veranderd aan die totale ongelijkheid als het op de hoeveelheid vetweefsel aankomt. Het vet dat in de dijen en billen van vrouwen is opgeslagen, is ook nu nog altijd moeilijker weg te krijgen dan het vet bij mannen (als er overtollig vet is).

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/03/2014 - 17h18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke lichaamsoefeningen zijn goed tegen cellulitis? Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Lichaamsbeweging is een van de wapens om cellulitis te bekampen. Maar wat zijn de meest efficiënte oefeningen om van de ontsierende zones in de dijen, billen en heupen af te raken? Hieronder vindt u een klein programma met oefeningen en tips om uit t...

Vermijd cellulitis tijdens de zwangerschap Gepubliceerd op 18/12/2013 - 09h53

Zwangerschap en cellulitis hebben iets met elkaar omwille van de hormonale verandering die de zwangerschap met zich meebrengt. Maar is het, ondanks alles, toch mogelijk om ons te ontdoen van die cellulitis, of zelfs om het verschijnen ervan te vermij...

5 tips voor slanke benen Gepubliceerd op 19/07/2016 - 15h26

Zou u graag slanke benen hebben? Met deze vijf tips kunt u mooie en dunnere benen krijgen. Breng ze in uw dagelijkse leven in de praktijk en neem goede gewoontes aan.

Behandelingen voor cellulitis: wat werkt en wat niet? Gepubliceerd op 29/09/2016 - 09h30

Laten we er geen doekjes om winden: aan cellulitis is niet zo heel veel te doen. Geen van de remedies heeft ook een blijvend resultaat. Toch worden er heel wat oplossingen aangeboden! We scheiden het kaf van het koren.

Meer artikels