PUBLICITÉ

Cellen om alles te doen

Gepubliceerd op 09/07/2002 - 00h00
-A +A

Embryonale cellen zijn erg in trek voor hun vele eigenschappen. Die eigenschappen werden nu echter ook ontdekt in volwassen cellen. Volwassen cellen geëxtraheerd uit beenmerg kunnen zich delen (mitose) en zich dan differentiëren tot allerlei soorten weefsels.

PUB
Overzicht

Een uitzonderlijk type cellen afkomstig uit het beenmerg van volwassenen blijkt immense mogelijkheden te bieden. Deze ontdekking die door Catherine Verfaillie in het befaamde Britse tijdschrift “Nature” werd gepubliceerd, zou een einde kunnen maken aan de discussie over het klonen van embryo's. Die volwassen stamcellen blijken namelijk de gewenste eigenschappen van embryonale cellen te hebben. In cultuur (of kweek) kunnen ze zich meer dan 80-maal vermenigvuldigen. Ze kunnen zich ook differentiëren in meerdere weefseltypes (hersenen, darmen, bot, enz.).

Transformaties

Na 14 dagen cultuur hebben ze zich bijv. veranderd in zenuwcellen: 15% van de cellen zijn astrocyten geworden, 12% oligodendrocyten en 68% echte neuronen. Met andere woorden, één enkel type beenmergcel is in staat geweest de drie belangrijkste cellen van de hersenen te produceren. Na nog enkele dagen cultuur zijn de neuronen verder gedifferentieerd tot neuronen met specifieke functies.De stamcellen zijn ook gedifferentieerd in functionele levercellen; dit zijn cellen die albumine en ureum kunnen produceren.Er is nog een groot probleem. Na injectie in een orgaan of weefsel versmelten de volwassen stamcellen met de bestaande cellen, maar differentiëren ze niet naar zenuwen, spieren of bot.

Deze wetenschappelijke ontdekking opent beslist de weg naar een regeneratieve geneeskunde waarbij zieke weefsels zouden kunnen worden hersteld met cellen van de patiënt zelf. Zal er daarmee een einde komen aan de controversen over embryonale cellen en klonen?
Gepubliceerd op 09/07/2002 - 00h00 Nature on line, 21 juni 2002 (Nature AOP, published online 20 June 2002; doi:10.1038/nature00870). Pluripotency of mensenchymal stem cells derived from adult marrow, Y. Jiang, Nature, 417, 20 Juni 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Parkinson: nieuwe hoop dankzij stamcellen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Bij de ziekte van Parkinson worden de zenuwcellen die de bewegingen controleren, aangetast, wat leidt tot motorische stoornissen. De transplantatie van stamcellen opent nieuwe mogelijkheden voor deze patiënten. De cellen worden afgenomen bij een park...

Gekloonde menselijke embryo's Geüpdatet op 02/03/2004 - 00h00

Een Zuid-Koreaans team van onderzoekers* is er onlangs in geslaagd: Er werd een menselijk embryo gekloond waaruit stamcellen konden worden gehaald die identiek zijn aan die van het oorspronkelijke individu. Deze wereldwijde première opent de - ethisc...

Embryonale cellen tegen de ziekte van Parkinson Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het debat over het gebruik van bij embryo's afgenomen cellen is nog volop aan de gang, maar de eerste proeven zijn bemoedigend. De transplantatie van embryonale stamcellen in de hersenen van dieren met de ziekte van Parkinson blijkt goede resultaten...

Meer artikels