Embryonale cellen zijn erg in trek voor hun vele eigenschappen. Die eigenschappen werden nu echter ook ontdekt in volwassen cellen. Volwassen cellen geëxtraheerd uit beenmerg kunnen zich delen (mitose) en zich dan differentiëren tot allerlei soorten weefsels.

Een uitzonderlijk type cellen afkomstig uit het beenmerg van volwassenen blijkt immense mogelijkheden te bieden. Deze ontdekking die door Catherine Verfaillie in het befaamde Britse tijdschrift “Nature” werd gepubliceerd, zou een einde kunnen maken aan de discussie over het klonen van embryo's. Die volwassen stamcellen blijken namelijk de gewenste eigenschappen van embryonale cellen te hebben. In cultuur (of kweek) kunnen ze zich meer dan 80-maal vermenigvuldigen. Ze kunnen zich ook differentiëren in meerdere weefseltypes (hersenen, darmen, bot, enz.).
Transformaties
Na 14 dagen cultuur hebben ze zich bijv. veranderd in zenuwcellen: 15% van de cellen zijn astrocyten geworden, 12% oligodendrocyten en 68% echte neuronen. Met andere woorden, één enkel type beenmergcel is in staat geweest de drie belangrijkste cellen van de hersenen te produceren. Na nog enkele dagen cultuur zijn de neuronen verder gedifferentieerd tot neuronen met specifieke functies.De stamcellen zijn ook gedifferentieerd in functionele levercellen; dit zijn cellen die albumine en ureum kunnen produceren.Er is nog een groot probleem. Na injectie in een orgaan of weefsel versmelten de volwassen stamcellen met de bestaande cellen, maar differentiëren ze niet naar zenuwen, spieren of bot.
Deze wetenschappelijke ontdekking opent beslist de weg naar een regeneratieve geneeskunde waarbij zieke weefsels zouden kunnen worden hersteld met cellen van de patiënt zelf. Zal er daarmee een einde komen aan de controversen over embryonale cellen en klonen? |