PUBLICITÉ

Cataractoperaties: ouderdomsverziendheid nu ook tegelijk corrigeerbaar!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/07/2015 - 13h52
-A +A

Cataractoperaties zijn in ons land een van de meest uitgevoerde ingrepen. Ouderdomsverziendheid of presbyopie (moeite om zonder bril te lezen na het 40e levensjaar) is net als cataract een leeftijdsgebonden oogaandoening. Dankzij de almaar betere  prestaties van de nieuwe generatie van intraoculaire kunstlenzen kunnen beide pathologieën nu tegelijk gecorrigeerd worden.

We hadden een gesprek met dr. Pierre Bouchut, oogarts-chirurg gespecialiseerd in cataract en refractieve chirurgie.

PUB

Sinds wanneer kunnen cataract en ouderdomsverziendheid tegelijk gecorrigeerd worden?

Cataract wordt al vele jaren gecorrigeerd, maar sinds de opgang van een nieuwe heelkundige techniek in de jaren 90 (de faco-emulsificatie) heeft de operatie van deze gezichtsstoornis een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Bij deze ingreep maken we een heel kleine sneetje van nog geen 2mm dat niet gehecht hoeft te worden. De patiënt kan daardoor al snel weer goed zien zonder het minste ongemak of verlies aan zichtcomfort.

Ook de behandeling van ouderdomsverziendheid is sterk geëvolueerd, mede dankzij de technisch almaar betere kunstlenzen die de natuurlijke ooglens moeten vervangen.

Door die implantaten kunnen we vandaag tegelijk cataract en ouderdomsverziendheid corrigeren en wordt er bevredigend compromis bereikt in de kwaliteit van het zicht (bijv. verzicht en kortbijzicht).

Met de monofocale kunstlenzen die al jaren op de markt zijn, kunnen patiënten wel goed zien van ver, maar moeten ze nog een bril dragen voor kortbijzicht. Deze lenzen worden het vaakst voorgeschreven omdat ze simpel en doeltreffend zijn. Met multifocale kunstlenzen kunnen patiënten op elke afstand zonder bril zien, maar die werden tot voor kort enkel voorgeschreven voor specifieke gevallen. Sinds enkele jaren is er een nieuwe generatie van multifocale kunstlenzen die door de enorme technische vooruitgang heel doeltreffend en betrouwbaar zijn. Ze hebben trouwens ook veel minder bijwerkingen dan de oudere versies en de kwaliteit van het verworven zicht benadert de hoogste standaarden.

Je zou deze evolutie kunnen vergelijken met die van de progressieve brillenglazen die ook sterk verbeterd zijn en die vandaag een betere zichtkwaliteit en meer comfort bieden.

Tegenwoordig krijgen dan ook veel meer mensen kunstlenzen voor ouderdomsverziendheid voorgeschreven. Al zijn ze niet voor alle patiënten geschikt. Er bestaan selectiecriteria waaraan we ons strikt houden: het netvlies moet in perfecte staat zijn, de beginnende refractieafwijkingen moeten nog binnen aanvaardbare normen zijn, enz. Het is bijvoorbeeld moeilijker om een patiënt te corrigeren met zwaar astigmatisme (onduidelijk zicht door ongelijke breking van het hoornvlies of de lens).

Cataractoperaties en ouderdomsverziendheid: hoe verloopt de ingreep?

Bij een cataractoperatie nemen we de ooglens weg en vervangen we die door een kunstlens. Om tegelijkertijd ouderdomsverziendheid te behandelen, gebruiken we een multifocale kunstlens die tegelijk het verzicht en het kortbijzicht corrigeert.

Technisch gezien maken we een minuscuul sneetje (1,8 à 2 mm) waarlangs we de ooglens verwijderen. Via hetzelfde sneetjes brengen we dan het (plooibare) implantaat in dat zich eenmaal in het oog vanzelf ontplooit. Omdat het sneetje zo klein is en niet gehecht hoeft te worden, herstelt het gezichtsvermogen zich heel snel en goed. Het effect is bijna meteen merkbaar. In de meeste gevallen ziet de patiënt weer na amper enkele uren, en anders de volgende dag.

De ingreep is intussen routine geworden, ze duurt maar een tiental minuten en de patiënt voelt er niets van. 

Kunnen patiënten daarna altijd zonder bril?

In 95 % van de gevallen heeft de patiënt na een cataractoperatie gecombineerd met een behandeling voor ouderdomsverziendheid geen bril meer nodig. Toch zijn er patiënten die blijven kiezen voor een lichte correctie omdat ze dan in bepaalde omstandigheden een fijner zicht hebben. 

Is het resultaat definitief of moet er nadien nog een ingreep worden gepland?

De kunstlens is niet onderhevig aan slijtage. De correctie is dus definitief.

Ouderdomsverziendheid is een gezichtsstoornis als gevolg van de veroudering van de ooglens. Omdat de natuurlijke  lens vervangen wordt door een implantaat dat met de jaren niet verandert of slijt, is de aandoening definitief gecorrigeerd en zal ze ook niet verder evolueren. Dat geldt ook voor cataract.

Het resultaat is dus definitief, tenzij er natuurlijk een bijkomende ziekte opduikt (pathologie van het netvlies of de oogzenuw, enz.). 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/07/2015 - 13h52

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Pierre Bouchut, oogarts-chirurg in de ‘clinique de Thiers’ in Bordeaux.

Persdossier Abbott “Abbott Medical Optics présente TECNIS® Symfony, un implant
intra oculaire à champ de vision étendu permettant de corriger la cataracte et la presbytie”, 5 mei 2015.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cataract: wat zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h14

Cataract is het gevolg van een vertroebeling van de ooglens. Het aantal mensen dat ermee te maken krijgt, stijgt met de leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen cataract krijgen. In dat geval moet er vroegtijdig geopereerd worden . Een op de twee mense...

Cataract kan op elke leeftijd worden geopereerd Gepubliceerd op 31/08/2012 - 11h11

Gezichtsstoornissen ten gevolge van het verouderen treden vaak geleidelijk op. Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt een leesbril noodzakelijk voor presbyopie (problemen om voorwerpen op afstand duidelijk te zien), maar dan kunnen er nog 20, 30 jaar vo...

Wat weet u over gezichtsstoornissen? Gepubliceerd op 21/01/2014 - 12h34

Glaucoom, cataract, maculaire degeneratie, visuele vermoeidheid, verziendheid of hypermetropie… het zijn allemaal visuele aandoeningen die ons bij het zien kunnen hinderen. Zijn deze gezichtsstoornissen te voorkomen? Zijn ze te genezen? En wat zijn d...

Cataractoperatie: de implantaten onder de loep Geüpdatet op 26/03/2015 - 10h16

Dankzij de snelle vooruitgang in de chirurgie levert het corrigeren van gezichtsstoornissen almaar betere resultaten op. Cataractoperaties als gevolg van de vergrijzing komen veel voor en zijn in ons land de meest uitgevoerde ingreep. Bij deze operat...

Meer artikels