PUBLICITÉ

Cataract

Geüpdatet door Dr. Véronique Barbat op 10/09/2012 - 10h25
-A +A

Cataract is een oogaandoening die makkelijk geopereerd kan worden.

Maar voor u onder het mes gaat, is het misschien goed om iets meer te weten over deze veel voorkomende ziekte.

PUB

Wat is cataract?

De ooglens is een doorzichtige lens die achter de iris ligt (de iris geeft onze ogen hun kleur).

Die ooglens  is een van de elementen van het oog die de invallende lichtstralen naar het netvlies leiden om daar dan een duidelijk beeld te helpen vormen.

Als deze ooglens vertroebelt, spreken we van cataract. In het beginstadium geeft cataract  geen of weinig hinder bij het zien. Maar volledige cataract  leidt tot blindheid.

Tussen die beide uitersten in kan cataract  zich in versschillende graden manifesteren. 

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van cataract?

Er zijn heel veel oorzaken van cataract. Meestal is de aandoening toe te schrijven aan de veroudering van het oog. Bij jongere patiënten zal de arts naar andere oorzaken op zoek gaan, zoals:

  • diabetes,
  • een verwonding aan of stoot tegen het oog
  • bepaalde ontstekingen van het oog
  • en bepaalde geneesmiddelen, waaronder cortisone.

Sommige kinderen worden geboren met cataract. In dat geval spreken we van aangeboren cataract. Ook dan moet men op zoek gaan naar de oorzaak en nagaan of het kind geen andere afwijkingen aan de ogen of de inwendige organen heeft.

Aangeboren cataract kan ook zijn doorgegeven door de ouders of voortkomen van een ziekte die tijdens de zwangerschap is opgetreden. Als de moeder tijdens haar zwangerschap bijvoorbeeld rodehond oploopt (een virale infectie), kan het kind met cataract geboren worden.

Dankzij de vaccinatie en de medische opvolging van toekomstige moeders komt dit verschijnsel nu gelukkig veel minder voor dan vroeger.

Initialement publié par Dr. Véronique Barbat le 10/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Véronique Barbat le 10/09/2012 - 10h25
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cataract: wat zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h14

Cataract is het gevolg van een vertroebeling van de ooglens. Het aantal mensen dat ermee te maken krijgt, stijgt met de leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen cataract krijgen. In dat geval moet er vroegtijdig geopereerd worden . Een op de twee mense...

Cataract kan op elke leeftijd worden geopereerd Gepubliceerd op 31/08/2012 - 11h11

Gezichtsstoornissen ten gevolge van het verouderen treden vaak geleidelijk op. Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt een leesbril noodzakelijk voor presbyopie (problemen om voorwerpen op afstand duidelijk te zien), maar dan kunnen er nog 20, 30 jaar vo...

Cataract en vitamines: voedingssupplementen volstaan niet! Geüpdatet op 16/11/2010 - 00h00

Voor de preventie van cataract , een oogziekte die geassocieerd wordt met veroudering, is het zeer belangrijk dat uw voeding rijk is aan fruit en groenten . Deze voeding zorgt inderdaad voor de aanvoer van antioxidanten . Een studie (1) heeft echter...

Meer artikels