Cataract is een oogaandoening die makkelijk geopereerd kan worden.
Maar voor u onder het mes gaat, is het misschien goed om iets meer te weten over deze veel voorkomende ziekte.

Wat is cataract?
De ooglens is een doorzichtige lens die achter de iris ligt (de iris geeft onze ogen hun kleur).
Die ooglens is een van de elementen van het oog die de invallende lichtstralen naar het netvlies leiden om daar dan een duidelijk beeld te helpen vormen.
Als deze ooglens vertroebelt, spreken we van cataract. In het beginstadium geeft cataract geen of weinig hinder bij het zien. Maar volledige cataract leidt tot blindheid.
Tussen die beide uitersten in kan cataract zich in versschillende graden manifesteren.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van cataract?
Er zijn heel veel oorzaken van cataract. Meestal is de aandoening toe te schrijven aan de veroudering van het oog. Bij jongere patiënten zal de arts naar andere oorzaken op zoek gaan, zoals:
- diabetes,
- een verwonding aan of stoot tegen het oog
- bepaalde ontstekingen van het oog
- en bepaalde geneesmiddelen, waaronder cortisone.
Sommige kinderen worden geboren met cataract. In dat geval spreken we van aangeboren cataract. Ook dan moet men op zoek gaan naar de oorzaak en nagaan of het kind geen andere afwijkingen aan de ogen of de inwendige organen heeft.
Aangeboren cataract kan ook zijn doorgegeven door de ouders of voortkomen van een ziekte die tijdens de zwangerschap is opgetreden. Als de moeder tijdens haar zwangerschap bijvoorbeeld rodehond oploopt (een virale infectie), kan het kind met cataract geboren worden.
Dankzij de vaccinatie en de medische opvolging van toekomstige moeders komt dit verschijnsel nu gelukkig veel minder voor dan vroeger.