PUBLICITÉ

Cataract: we lopen allemaal risico!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/12/2005 - 00h00
-A +A

Er bestaat nog altijd geen enkel (genees)middel om cataract te voorkomen of te bestrijden. Wel kunt u enkele voorzorgen nemen om het risico niet te verhogen.

PUB

Niet alleen ouderdom

Leeftijd is weliswaar één van de belangrijkste risicofactoren van cataract, maar de ziekte heeft ook tal van andere oorzaken: een vreemd lichaam in het oog, een letsel van het lenskapsel, een sterke elektrische ontlading, blootstelling aan röntgenstralen of intense warmte (typische beroepsziekte bij glasblazers en gieters), diabetes, roken enz. Ook ondervoeding, chronische binnenoogontstekingen (bijvoorbeeld door reuma), steroïde geneesmiddelen tegen astma of COPD (rooklong), langdurig gebruik van cortisone, allerlei genetische aandoeningen (zoals trisomie 21) en stofwisselingsziekten zijn mogelijke oorzaken.

Een mist

Een oog met cataract raakt sneller verblind, bijvoorbeeld bij felle zon of autorijden in het donker. De kleuren en contrasten worden steeds zwakker. De gezichtsscherpte vermindert, tot de patiënten "alleen nog maar één grote mist" zien. Vergevorderde cataract is opspoorbaar met het blote oog. Een gezonde lens is immers transparant, maar als ze aangetast is door cataract, wordt ze opaak, zoals matglas. Ander teken: mensen met cataract hebben geen rode ogen op flashfoto's. Wacht echter niet op dit extreme symptoom om een oogarts te raadplegen!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/12/2005 - 00h00 Persbericht "La cataracte: symptômes, diagnostic, transmission. Quand la vue se trouble" ("Cataract: symptomen, diagnose en overdracht. Als het zicht troebel wordt'), implant de lentille IOL Tecnis AMO, november 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cataract: wat zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h14

Cataract is het gevolg van een vertroebeling van de ooglens. Het aantal mensen dat ermee te maken krijgt, stijgt met de leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen cataract krijgen. In dat geval moet er vroegtijdig geopereerd worden . Een op de twee mense...

Cataract bij honden Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Als u hond niet goed meer lijkt te zien, als hij tegen alles wat in zijn weg staat aanloopt en als zijn pupil niet meer zwart is, maar wel witachtig, dan is de kans dat uw hond cataract -of staar- heeft erg groot.

Cataract kan op elke leeftijd worden geopereerd Gepubliceerd op 31/08/2012 - 11h11

Gezichtsstoornissen ten gevolge van het verouderen treden vaak geleidelijk op. Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt een leesbril noodzakelijk voor presbyopie (problemen om voorwerpen op afstand duidelijk te zien), maar dan kunnen er nog 20, 30 jaar vo...

Meer artikels