PUBLICITÉ

Cataract voorkomen: zonnebril en statines!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/08/2006 - 00h00
-A +A

Het is een feit dat het dragen van een zonnebril bescherming biedt tegen cataract. Andere factoren, die niet zo gekend zijn, kunnen ook doeltreffend zijn: niet roken en statines nemen die een te hoog cholesterolgehalte bestrijden.

PUB

Een verdikking van de lens

De dagelijkse agressieve invloed van de zon op de ogen kan op termijn zorgen voor een verdikking van de lens:cataract. Om de ogen te beschermen zijn er twee oplossingen: een zonnebril om de ogen te beschermen en anti-oxydanten (onder meer vitaminen) om de schade aangebracht door de UV-stralen te herstellen. In de praktijk betekent dat dat u altijd een zonnebril in uw buurt moet hebben, vooral in de zomer en ook in de wagen, en dat je elke dag fruit en groenten moet eten omdat ze de nodige vitaminen leveren.

Een te hoog cholesterolgehalte heeft niet alleen nadelen!

Mensen die een behandeling moeten volgen omdat ze een te hoog cholesterolgehalte hebben, nemen elke dag statines. Dat zijn geneesmiddelen die het cholesterolgehalte in het bloed doen dalen. Een studie toont aan dat die statines ook het risico op cataract doen dalen, meer bepaald met 45% na een periode van vijf jaar. Hoe kan je die aanzienlijke daling verklaren? Statines hebben heel wat beschermende eigenschappen. Een daarvan is de ontstekingsremmende en anti-oxyderende werking. Zo zijn statines niet alleen weldoend ter hoogte van het hart (een te hoog cholesterolgehalte is vooral schadelijk voor het hart), maar bieden ze ook bescherming tegen andere ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, kanker en … cataract.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/08/2006 - 00h00 Klein Bek et al. Statin use and incident nuclear cataract. JAMA 2006; 295: 2752-2758.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cataract: wat zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h14

Cataract is het gevolg van een vertroebeling van de ooglens. Het aantal mensen dat ermee te maken krijgt, stijgt met de leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen cataract krijgen. In dat geval moet er vroegtijdig geopereerd worden . Een op de twee mense...

Meer artikels