Cardiomyopathie, de ziekte van de hartspier

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano - seksuologe, aangepast door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 25/01/2013 - 17h52
-A +A

PUB

Hoe wordt cardiomyopathie behandeld?

Omdat er heel veel vormen van cardiomyopathie zijn, bestaan er ook diverse behandelingen die specifiek zijn voor elke ziekte.

De behandelingen voor cardiomyopathie kunnen in drie groepen onderverdeeld worden:

 • Behandeling van de oorzaak (als dat mogelijk is).
  De giftige stoffen die aan de basis liggen van de ziekte uitschakelen (alcohol, cocaïne, bepaald medicament), diabetes of hypertensie goed behandelen, alsook het hartinfarct.
  Door op dat niveau in te grijpen, kan men een myocardiopathie ook voorkomen.
 • Medische behandeling van de myocardiopathie zelf.
  Als de oorzaak niet behandeld kan worden, zal de arts geneesmiddelen voorschrijven om de symptomen van de ziekte te verlichten.
  Maar deze behandelingen kunnen de aandoening niet genezen.
 • Operatieve behandeling.
  In sommige gevallen kan een hartoperatie een obstakel wegnemen dat de bloedstroom hindert en dat de oorzaak is van de myocardiopathie.
  Soms wordt een harttransplantatie als oplossing voorgesteld als de myocardiopathie ondanks de behandeling toch verder verslechtert.

 

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano - seksuologe, aangepast door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 25/01/2013 - 17h52

Fondation des maladies du cœur et de l’AVC. Myocardiopathies. http://www.fmcoeur.com/site/c.ntJXJ8MMIqE/b.3562225/k.3D62/Maladies_du_coeur__Cardiomyopathie.htm. Ligue contre la cardiomyopathie : http://www.ligue-cardiomyopathie.com/cgi-bin/index.php. Myocardiopathies : Pr Denis (2005). Les cardiomyopathies, Pr Lebreton, déc 2000.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB