PUBLICITÉ

Cardiologie in utero

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/01/2005 - 00h00
-A +A

Hartchirurgie bij foetussen kan misvormingen vóór de geboorte, in de buik van de moeder, corrigeren. Een Belgisch team van het UZ KU LEUVEN Gasthuisberg besloot zich te specialiseren in deze techniek. Wat heeft dr. Roland Devlieger, gynaecoloog, hierover te zeggen?

PUB

Twee belangrijke indicaties

Foetale hartchirurgie wordt toegepast bij twee belangrijke indicaties: stenose of atrofie van de aortaklep en van de longklep. Abnormale vernauwing van de kleppen hindert immers de ontwikkeling van het hart. Zelfs al hebben deze misvormingen geen negatieve gevolgen voor de zwangerschap, toch vereisen ze na de geboorte een reeks chirurgische ingrepen die echter geen gezond hart kunnen waarborgen. Zo zal het hart slechts één kamer hebben, wat de hartfunctie op lange termijn ernstig hindert.

Een hart met twee kamers

Een operatie in utero tussen de 20ste en de 30ste week van de zwangerschap zou de slechte werking van de linkerkamer (aortastenose) of de rechterkamer (longstenose) moeten kunnen corrigeren. Na de geboorte moet het kind eventueel nog andere ingrepen ondergaan. Toch zal zijn hart beter werken en twee kamers hebben in plaats van één.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/01/2005 - 00h00 "Opérés au coeur avant d'être nés" ("Hartoperaties vóór de geboorte"), L.R., De Artsenkrant nr. 1621, 8 oktober 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccinatie van baby's in de baarmoeder Geüpdatet op 15/04/2002 - 00h00

De eerste proeven op schapen tonen aan dat het mogelijk is foetussen in de baarmoeder te vaccineren. Dat opent nieuwe perspectieven bij de mens: op die manier kan worden voorkomen dat de moeder bepaalde infecties tijdens de zwangerschap op haar kind...

Prenataal onderzoek Geüpdatet op 14/02/2003 - 00h00

Prenataal onderzoek in het ziekenhuis wordt vooral uitgevoerd om de kans te onderzoeken dat het ongeboren kind met een erfelijke afwijking of ziekte ter wereld zal komen.

Proefbuisbaby: toch enkele risico's Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Volgens een Amerikaanse en een Australische studie zou medisch geassisteerde bevruchting toch niet zonder risico zijn voor de toekomst van de kinderen. Proefbuisbaby's zouden tweemaal meer risico lopen op een laag geboortegewicht of aangeboren misvor...

Meer artikels